maandag 4 juli 2011

Heb jij dat nou ook wel eens?

Heb jij dat nou ook wel eens dat je ineens een nieuwsbericht leest waarvan je denkt: "Hé, dat zei ik gisteren ook nog tegen iemand. What's new?". Soms is dat irritant, maar soms ook heel verhelderend. Zeker als in dat nieuwsbericht een top 5, een opsomming of een samenvatting wordt gegeven. Heel handig om je eigen visie op los te laten.

Dit gebeurde bij mij op 2 juli bij het lezen van het Twitterbericht: @GemeenteMeppel: Gemeente en Werkgeversplatform (WAM) zetten samen in op 5 speerpunten om de arbeidsmarkt in Meppel te bevorderen.http://t.co/JbqxLIm#meppel


Jarenlang zat ik in het bestuur van MKB regio Oosterhout, met veel plezier en diverse portefeuilles. Al die tijd hebben we -als bestuur- geprobeerd om op creatieve en inspirerende wijze het ondernemersklimaat en -cultuur gunstig te beïnvloeden. We zaten aan tafel met de wethouders van de gemeenten, maakten deel uit van provinciale en locale overleggen, participeerden in speciale netwerken, KvK, SER, RSWB, OBO, namen deel aan Brabanttop, Oosterhouttop, noem maar op. Daarnaast organiseerden zelf 10 verschillende netwerkavonden voor onze leden, soms samen met andere ondernemersverenigingen, hadden sportieve meetings, glamour avonden, zakelijke diners, Salsa avonden en serieuze kenniskringen Duurzaam ondernemen etc. En we hadden resultaat: positief wel te verstaan! We waren bekend door onze 3 speerpunten: Belangenbehartiging, Netwerken en Kennisdeling. Onze ondernemerscultuur werd geroemd als:"een pareltje"......

En wat lees ik nu in Meppel? Waar zijn die nu mee bezig?

01-07-2011 - 
Burgemeester en wethouders van Meppel werken samen met 10 partijen in het werkgeversplatform WAM. Voor 2011 heeft het werkgeversplatform samen met de gemeente vijf speerpunten bepaald om de arbeidsmarkt in Meppel te bevorderen.
Deze speerpunten komen voort uit de jaarlijkse arbeidsmarktanalyse van de gemeente en het onderzoek sociale innovatie. Verschillende partners van het werkgeversplatform WAM werken in 2011 aan deze speerpunten. Op die manier werkt de gemeente samen met onderwijspartners en ondernemersverenigingen om in te spelen op de arbeidsmarktontwikkelingen.

Samen met alle partijen streeft de gemeente naar het plaatsen van meerwerkzoekenden op reguliere banen in het bedrijfsleven, het beter laten aansluiten van het onderwijs op het bedrijfsleven en het verstevigen van de regionale kenniseconomie.

Arbeidsmarktanalyse
De belangrijkste sectoren voor de werkgelegenheid zijn de handel, de gezondheidszorg-en welzijnszorg en de industrie. Het aantal arbeidsplaatsen in de zorg is het meest gegroeid. Jaarlijks starten ruim 100 ondernemers een eigen bedrijf. Meppel heeft een streekfunctie als het gaat om de werkgelegenheid. Er zijn meer banen dan de beroepsbevolking groot is, met andere woorden de werkgelegenheidsfunctie is groot.

Onderzoek sociale innovatie
Sociale innovatie een belangrijke voorwaarde is voor product- of procesinnovatie. Maar liefst 75% van het innovatiesucces van ondernemingen is het resultaat van sociale innovatie: slim managen, anders werken en innovatief organiseren. Persoonlijke ontwikkeling staat centraal. Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben een 27% hogere rentabiliteit, 19% hogere omzetgroei en 7% hogere klanttevredenheid.
Speerpunten
Vanuit de uitkomsten van de arbeidsmarktanalyse en het onderzoek sociale innovatie staan de volgende speerpunten centraal: knelpunten in de zorg, organisatie van HRM ondersteuning voor kleinere bedrijven, het bevorderen van innovatie en groei, het benutten van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en het verbeteren van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.
Wat is het Werkgeversplatform Meppel (WAM)
Het WAM is er voor werkgevers en biedt 1 aanspreekpunt. WAM spant zich in om de aansluiting van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in de regio Meppel te versoepelen. Het WAM heeft bijzondere aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook kunnen werkgevers er terecht voor advies over sociale innovatie, kortom de ontwikkeling van hun eigen personeel.

De partners in het platform
De werkgeversorganisaties binnen het platform zijn ICC-Parkmanagement Meppel, de Meppeler Handelsvereniging, MKB-Noord en de Handelsvereniging Nijeveen. Andere partners zijn de gemeente Meppel, Reestmond/RRC, UWV Werkbedrijf, RSG Stad en Esch en Drenthe College en de kamer van koophandel.

Mooi, heel mooi! Wat mij in al die jaren en met al mijn inzet en enthousiasme niet is gelukt, zie ik hier ontstaan:  een gezamenlijke aanpak en afstemming. Eigenlijk vind ik élk punt uit het bovenstaande nieuwsbericht geweldig: de arbeidsmarktanalyse, de samenwerking, de 3 O's, Sociale Innovatie, de knelpunten in de zorg, bijzondere aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een platform van werkgevers.
Allemaal stuk voor stuk goede ideeën en initiatieven. Ik wou dat ik ze had bedacht......... Sorry, ik heb ze ook bedacht maar -helaas- niet aan elkaar gekoppeld. En dat is DOM, heeeeeel DOM!
Meppel, heeft iets extra. Namelijk een cultuur om naar elkaar te kijken, te luisteren en met elkaar te praten en samen te doen. Een cultuur waar je iets moois van kan maken. Meppel, veel succes. Be AVAfit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.