dinsdag 27 juli 2010

Niets nieuws onder de zon.

Ik weet nog goed dat in de ´80 jaren de directeur trots naar zijn auto liep met in zijn handen een enorme box waarin de mobiele telefoon zat. In de ´90 jaren zat ik in Genève op een terras en keek verbaasd en geneerd om mij heen toen ze daar publiek zaten te bellen. Protserig vond ik het. Anno 2010 zit ik zelf met mijn mobieltje in de trein, op het terras, tijdens de diploma uitreiking van mijn zoon te bellen, fotograferen, twitteren en emailen. No problem.
Hoe zou de werkplek er over 10 jaar uit zien?

Heeft u zich ook wel eens afgevraagd hoe uw organisatie en uw werkplek er uit zal zien in 2020?  The Future Foundation heeft een studie verricht onder 3500 mensen in Japan, Amerika en Europa. Volgens hen gaan organisaties nu een beslissend decennium in. De werkplek gaat radicaal veranderen, want ideeën en kennis uitwisselen en on line samenwerken wordt de gewoonste zaak van de wereld. Hoe gaan nieuwe technologieën de manieren van (samen)werken beïnvloeden?

Uitkomsten van de studie:

  • meer dan 50% heeft een gevoel van empowerment, enthousiasme en tevredenheid bij de technologische innovatie.
  • 81% vindt dat samenwerken en innovatie sterk met elkaar samenhangen.
  • 12% is tevreden over de beschikbare technologie op het werk.
  • 44% heeft privé meer en betere technologieën beschikbaar dan op het werk.
  • 8% houdt het tempo van technologische innovatie niet bij.
  • 40% ziet de grenzen tussen werk & privé steeds meer vervagen.
  • 57% hecht waarde aan de gezelligheid van het kantoor en collega's.
  • 45% wil graag een financiële beloning voor creatieve ideeën.
  • 39% wil erkenning voor hun prestatie.
  • 58% zou meer creatieve ideeën indienen als ze ervoor beloond zouden worden.


Wat biedt deze kennis ons in de relatie tussen HRM-leidinggevende-medewerker?
Medewerker:
De studie laat zien dat de productiviteit en creativiteit wordt verhoogd door het gebruik van de nieuwe technologieën. De medewerkers waarderen die beschikbaarheid van technologische innovatie. Ze willen samenwerken en hun creativiteit ontwikkelen ten gunste van de organisatie doelen. Ze zijn zelfs bereid daar de vage scheiding tussen werk- en privétijd voor op te accepteren (geen 9-5 banen meer). Daarvoor in de plaats vragen ze om meer waardering en erkenning. Ook al stellen ze contact met "kantoor en collega's" zeer op prijs, blijkbaar willen ze ook best zelfstandig werken. De ideale werknemer? Werknemers moeten ook willen (anticyclus) investeren in hun eigen loopbaan en flexibiliteit. Deze manier van werken vraagt om opleiding en training in zelfstandig werken, grenzen stellen, plannen maken en doelen stellen, kennis vergaren, contacten leggen, etc. Kortom: de werknemer moet zelf nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden. Daarnaast vereist deze manier van werken inspraak, regelcapaciteit en vertrouwen. Zie AVAfitblog.
Leidinggevende:
De nieuwe leider is geboren, want bij leidinggeven denkt de manager niet meer aan controleren en handhaven, maar aan vertrouwen, stimuleren en boeien. De leidinggevende geeft zijn team de ruimte, de vrijheid en de mogelijkheden om te komen tot creatieve ideeën en oplossingen. Dat kan zowel een "zitzak" zijn als een "salesplan". Leidinggeven op afstand wordt meer gewoon dan een uitzondering. Dus weg met het internetreglement, laat je team nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden van de nieuwste technologie.....lang leve de social media en ePortfolio's!
HRM:
HRM heeft als hoofdtaak het verbinden met elkaar. Het Nieuwe Werken met online technologie creëert ook nadelen waartegen werknemers beschermd kunnen worden (werktijden, overwerk, arbo, ergometrie, vervreemding met het product), maar oog voor de juiste arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden kan HRM de afstemming in vraag naar en aanbod in werk bewaken. Misschien is vervreemding wel het moeilijkste onderdeel. HRM zal op dié wijze die bij de organisatie past, de betrokkenheid van medewerkers met het bedrijf, de collega's en de onderlinge samenhang waarborgen. De rol van HR  verandert en groeit. Ze kunnen meer samenwerken met IT, maar ook met Sales, Marketing en Planning. Dit betekent dat de organisatie bewust moet inspelen op veranderingen uit de omgeving (zie omgevings fit)

Sociale Innovatie:
Zoals eerder gemeld is slechts 25% van succesvolle innovaties te danken aan de technologie. De overige 75% komt voort uit sociale innovatie. Door veranderingen in de omgeving heeft de technologische ontwikkeling op zoveel vlakken invloed, dat  mensen er niet meer om heen kunnen. Zoals uit de aanhef van deze blog (over mobiele telefoon) aangeeft hebben mensen tijd én nieuwsgierigheid nodig om de nieuwste technologische snufjes toe te passen op hun oude vertrouwde werkwijze. In eerste instantie vinden ze nieuwe gadgets eng, overdreven, patserig, overbodig, maar later zien ze de voordelen, het gemak, de (tijd)winst en plezier.
Maak zelf maar eens een lijst van technische producten die je in de afgelopen 10 jaar bent gebruiken (met veel plezier)....... Je staat versteld!

3 opmerkingen:

  1. Herkenbaar: '75% van de succesvolle innovaties komt voort uit sociale innovaties'.

    Niet herkenbaar: "Uitkomsten van de studie: (...) 58% zou meer creatieve ideeën indienen als ze ervoor beloond zouden worden."
    Uit http://www.alfiekohn.org/books/pbr.htm meen ik op te maken dat belonen en straffen juist niet werken op de lange duur. Deze tegenstelling lijkt me een relevante discussie waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Welke invloed heeft de werkplek van 2020 op de mobiliteit in 2020 ? In combinatie met het nieuwe werken kan dit leiden tot (aanzienlijk) minder reisbewegingen en daarmee een bijdrage leveren aan MVO. De overheid stelt mobiliteitsvouchers beschikbaar aan het MKB om via een mobiliteitsscan haar mobiliteitskosten in kaart te laten brengen, advies tot verbetering te krijgen en deze laten implementeren. www.mobiliteitsscan.com biedt daarnaast nog een benchmark aan om te leren van de best in class MKB bedrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Robert. Interessant dat je juist iets meldt over mobiliteit. Dit is het thema voor de maand augustus 2010 geworden. De komende weken zal ik proberen de diverse vormen van mobiliteit te koppelen aan het AVAfit denken. Mobiliteit zal zeker in de omgevingsfit duidelijk naar voren komen, maar de interne fit kan inzoomen op de operationalisatie er van. Ik denk dat elke fit wel een link naar mobiliteit heeft. Vandaar mijn keuze voor dit thema. Ik reken op je reacties op die blogs!!

    BeantwoordenVerwijderen

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.