zaterdag 9 juli 2011

Bee Happy.

Op 9 en 10 juli is de Landelijke Imkerdag. De Leidse Bijenvereniging viert haar zelfs 100 jarig bestaan met  een tentoonstelling over bijen van 7 juli tot en met 28 augustus in de Hortus Botanicus. Dat is bijzonder omdat we weten dat de honingbij het moeilijk heeft. Door ziektes, pesticiden, asfaltering en bebouwing is er een zorgwekkende bijensterfte. Zeker een zorgelijke ontwikkeling, omdat 30% van de wereldvoedselvoorziening afhankelijk van de bloembestuiving door de honingbij. Daarnaast levert dit vlijtig beestje ons bijenwas en honing/suiker. De bij, een bijzonder beest! Maar wat weet u nog niet van de bijencultuur?

Natuurlijk leren we op school dat de bij een nuttig dier is, onderling prima kan communiceren, zich voorbeeldig gedraagt als community, maar tóch vinden we het vervelend als ze om ons heen zoemen wanneer we op een terras of in de tuin zitten met een lekker glaasje of een ijsje in de hand. "Hé vervelend die bijen....." dacht ik ook altijd tot ik de film "Bee Movie" zag.



Bee Movie is een computergeanimeerde film (2007) van Steve Hickner en Simon J Smith. In de film behaalt Barry Bee Benson zijn diploma en moet een baan binnen de korf kiezen. Zijn vader en moeder werken ook in de korf en zo zal de zoon ook moeten kiezen uit alle aanwezige binnenwerkzaamheden. Eenmaal gekozen, betekent altijd gekozen. Benson ziet het werk in de korf helemaal niet zitten. Hij wil graag naar buiten en sluit zich aan bij de "superbijen" die buiten de korf nectar verzameld. Zodoende komt hij toevallig in het huis van de mens terecht. Hij sluit vriendschap met de bloemiste Bloome en verklapt haar het geheim dat bijen kunnen praten. Maar dan ontdekt Benson iets bijzonders.........................
Terwijl hij met Bloome door de supermarkt loopt, bemerkt hij dat de mensen de bijenhoning met vele potten tegelijk opslaan en verkopen. De productie van honing blijkt een grote en belangrijke industrie te zijn, waar de mensen hun voordeel mee doen. Benson besluit met behulp van Bloome de mensheid aan te klagen voor het stelen van de honing van de bijen.
Hij wint de rechtzaak en zorgt dat de bijen hun honing terugkrijgen. Er is nu honing in overvloed en de bijen leggen hun werkzaamheden stil. Er is ook geen bestuiving van bloemen meer. Dit gaat verkeerd! Uiteindelijk overtuigt Benson de bijen dat zij in actie moeten komen vóórdat eerst de bloemen en daarna de bijen zullen uitsterven.

Het mooie en interessant van de film zit in 3 onderdelen:

  1. Benzo zoekt naar zijn interesse en doorbreekt de cultuur van de "binnen"-bij door voor de taak "Superbij" te kiezen. Hij is nieuwsgierig, eigenwijs, onderzoekend, moedig en creatief. Op deze manier bereikt hij meer dan een gewone bij. 
  2. Benzo ontdekt de uitbuiting door de mens, legt zich er niet bij neer, vecht en overwint: Vrijheid en Welvaart!! Hij vindt een doel om voor te gaan, is slim, actief, daadkrachtig en werkt samen. Uiteindelijk ontstijgt hij het "gewone" en krijgt meer voor elkaar door zelfvertrouwen en doorzettingskracht. Eigenlijk is hij de enige echte Superbij uit de hele kolonie.
  3. Benzo ziet in dat welvaart ook leidt tot ondergang en zet komt weer terug bij de normen en waarden van de bijencultuur. Hij ontdekt dat een bij er niet zo maar is, maar dat de bij een belangrijke taak heeft in de natuur en samenleving. De bij is onderscheidend en waardevol in het werk dat hij verricht. Elke taak is van belang: binnen én buiten de korf........

In de film merk je soms niet meer dat Benson een bij is. Je ontdekt jezelf, de mens!

  1. Heb jij dat ook dat je nieuwsgierig, eigenwijs, onderzoekend, moedig en creatief bent?? Kijk eens wat je allemaal hebt bereikt en kan bereiken? Zoek voor een perfecte Persoon-Job fit door verder te kijken dan je neus lang is.
  2. Kan je ook slecht tegen onrechtvaardigheid? Ga je misschien slim, actief en daadkrachtig recht op jouw doel (RODA) af om met samenwerking je recht te halen? Wanneer dat lukt groeit je zelfvertrouwen en doorzettingskracht. Pas jij wel in deze organisatie of is er een slechte Persoon-Organisatie fit?
  3. Zie je ook in dat iedereen van waarde is en elk mens zijn eigen belangrijke schakel in de samenleving is. Of je nu werkt als koffiejuffrouw of directeur, in de zorg of bij het ministerie, als onderzoeker of als stratenmaker, iedereen heeft een belangrijke taak (binnen én buiten). Ieder mens kan zich nuttig maken.
Be(e) AVAfit! :-)

Samen vormen en bepalen we onze cultuur: Hoe gaan wij met elkaar om! AVAfit dus!
Neem ook een kijkje in de Hortus Botanicus en meld u aan voor een workshop.
In heel Nederland houden imkers op zaterdag 9 en/of zondag 10 juli open huis. Ook in uw regio doen diverse imkers mee. Kijk op http://www.bijenhouders.nl/ voor een adres in uw buurt.
Pssssssssssssssttt, koop meteen een potje honing en steun Benzo in zijn actie..... (gewoon doen!)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.