vrijdag 30 oktober 2009

The old man and the sea (Hemingway).


Wie had niet tijdens zijn middelbare schooltijd "The old man and the sea" (1952)op zijn Engelse boekenlijst staan? De schrijver van dit kleine boekje met weinig pagina's (dus aantrekkelijk om te lezen als verplichte lectuur)is de Nobelprijs winnaar Hemingway. De novelle is AVAfit omdat het boek het verhaal verteld als het verhaal van ieder mens.

Het boek gaat over een oude man die alleen is en al bijna drie maanden geen vis heeft gevangen. Op de vijfentachtigste dag vangt de oude visser de grootste vis uit zijn leven en blijft hij dag en nacht wakker om deze vis aan zijn boot te binden. Uiteindelijk verliest hij de vis aan de haaien voordat hij hem de haven in kan loodsen.

Zielig he? Of toch niet?

Hemingway schrijft zonder veel omhaal en emotie een verhaal van alledag.
Een mens heeft het talent en de inzet om grote dingen te doen en van nog grotere dingen te dromen. Hij zet zijn intelligentie, ervaring en kennis in om die dromen na te jagen. Maar de realiteit is soms hard. Hij moet juist zijn dromen opgeven om te kunnen overleven. Dat heet afstemming!
Het AVAfit model gaat over afstemming in de vraag naar en het aanbod in werk. Dit geldt voor zowel organisaties als personen. De omgevingsfactor heeft een zeer grote invloed op je keuzevrijheid. Soms kan je dromen, maar soms moet je realistisch zijn.
Le Grand maakte hier een mooie vergelijking tussen de vrijheidsposities van 'Queen' of 'Pawn'(pion) met 'atruïstische' of 'egoïstische' motieven zoals 'Knigts'(Ridders) of 'Knives' (Schurken).

Let's go fishing; be AVAfit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.