zaterdag 3 oktober 2009

Een muzikale noot!


Onlangs was ik bij een optrede van het gospelkoor Chananja uit Wijngaarde. Het was een bijzondere gebeurtenis. Niet alleen door de passie van de dirigent, de zangkwaliteit van het koor en de muzikale bijdrage van de band....... Het was de diversiteit!!!

De naam Chanaja betekent 'de Heer is genadig'. Dat is de boodschap die zij willen uitdragen door middel van zang, muziek, dans en sketches. De leden van het koor (ong. 65) komen uit heel de Alblasserwaard en zelfs daarbuiten. Zij komen iedere dinsdagavond naar de Haveling in Wijngaarden om daar enthousiast te repeteren. Het repertoire is zeer gevarieerd van rustige aanbidding tot stevige gospel. Voor het grootste gedeelte bestaat het uit Nederlandstalige liederen. Dit is een bewuste keuze omdat de eigen moedertaal dichter bij de mens staat dan een andere taal. (www.chananja.com)

Wat hier nu AVAfit in is?
Natuurlijk genoot ik van de passie, de zang en de swingende muziek.
Maar het was iets anders wat mij trof: de diversiteit.
Beginnen we met het koor: alle leden waren gekleed in zwart met blauw en iedereen had zijn plaats, de sopranen, de alten en de bassen. Maar tijdens de zang was er ook choreografie, waardoor er groepjes ontstonden in beweging en effect. Ineens bleken er een aantal koorleden witte handschoenen te dragen en daarmee afwijkende en opvallende gebaren te maken.
De band had een beweeglijke percusionist en een ingetogen gitarist van (ingeschat) 50 jaar, maar ook een rustige violiste en een dynamische drummer van (ook ingeschat) 16 jaar. Om niet de basist en pianist, op de achtergrond, te vergeten.
En dan de dirigent, die ook met zijn klarinet een muzikale noot toevoegde aan de soms rustige en dan weer ritmische muziek. De leader of the band. Hij bewoog met lichaam en ziel (de passie) op de muziek en dirigeerde met een overtuigende mimiek het koor.
Het overweldigend effect was "Eenheid in verscheidenheid"!

De AVAfit zit in de strategische fit: Ze bereikten hun doel: het uitdragen van hun boodschap door met passie hun talent in te zetten. Maar ze creëerden ook een organisatie fit door middel van goede afspraken en goed naar elkaar kijken en luisteren een perfect optreden te geven. De Interne fit ontstond doordat de dirigent op alle drie de vlakken een verbinding maakte. Het waren geen drie elementen, maar één geheel. Tenslotte genoot ik van de Persoon-organisatie fit en de Persoon-job fit. Iedereen hoorde bij de groep (zwart-blauw met een persoonlijke touch in de assesoires)en droeg met overtuiging de boodschap uit. Met gebruikmaking van ieders talent werd 1 + 1 = 3!

Soms zitten fits in kleine praktische dingen, soms vind je ze terug op een abstract vlak. Maar wat AVAfit bruikbaar maakt is de HERkenning en ERkenning van de RELATIE onderling (consistentie en coherentie). Dit geldt voor het proces zowel de organisatie.

Succes met de volgende AVAfit herkenning in uw eigen omgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.