zondag 25 oktober 2009

Ouderenbeleid 2010 fit genoeg?


Onlangs kreeg ik de vraag vanuit een werkgever hoe hij het beste een ouderenbeleid kon opstellen, want binnenkort zou de eerste pensionaris zijn bedrijf verlaten. Vooral om duidelijkheid te geven en geen privileges te creërem over de mogelijkheid van (flexibel) doorwerken ná de 65e verjaardag was wenselijk. De start van AVAfit.

Ook de "vergrijzing" werd zichtbaar in dit jonge, dynamische en sportieve bedrijf, waar gezondheid centraal staat. Voor het eerst in jaren was er een pensionaris in hun midden en in de komende jaren bleken er steeds meer te komen. Ondanks het feit dat deze medewerkers gezond, fit en actief waren en midden van het jongere personeel niet opvielen, zag de directie wel de noodzaak om hun HRM iets aan te passen. Zij waren niet meer dat dynamische bedrijf met uitsluitend jonge mensen. Tevens was de kennis van deze oudere medewerkers nodig en bruikbaar in de nabije toekomst.

Via de AVAfit scan kan de directie zien óf en hoe ouderenbeleid in hun strategisch HRM zou passen. Het geeft niet alleen aan hoeveel ouderen er in de organisatie aanwezig zijn, maar ook waar hun kennis zit. Daarnaast kan de AVAfit scan inzicht verschaffen of er hele duidelijke regels nodig zijn of dat er een algemeen leeftijdsfasebewustbeleid gemaakt kan worden. Tevens de keuze of dit HR-instrument past bij het HR beleid en de strategie.
Zo wordt ook gekeken naar de andere instrumenten, bijvoorbeeld training en opleiding.
Is de kennis nodig om in een resultaatgerichte organisatie te komen en behalen de ouderen gewoon hun certificaten? Of is meer sprake van een mensgericht organisatie waarbij het doel van training is om mensen te blijven ontwikkelen en stimuleren hun kennis op peil te houden om zo fit mogelijk te blijven. Zo'n insteek vereist een ander beleid dan in de eerste situatie.

Het bedrijf krijgt door de AVAfit scan een pasfoto die jaarlijks gemaakt kan werden en door onderlinge vergelijking de ontwikkeling van SHRM in tijd aangeven. Uit deze informatie blijkt of een bedrijf fitter wordt (ongeacht het aantal grijze hoofden die er ineens rondlopen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.