zondag 18 oktober 2009

AVAfit op school


Op vrijdag 16 oktober gaf ik een gastcollege aan Masterstudenten Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het onderwerp was Strategische HRM en fits. Mijn AVAfit model kwam ruimschoots aan de orde. En weet je wat mij op viel?

Ookal zijn studenten vooral bezig met theorie, ze snappen dat SHRM maatwerk is.
Bij de strategische fit hadden de studenten gebruik gemaakt van de SWOT analyse (maar dan omgekeerd TOWS)om eerst extern te kijken en daarna naar binnen. Ze vergeleken de strategie van defender, analyser, prospector of reactor met traditionele HRM (talenten), Human Relations (participatie) en Human Resource (Competentie). En trokken de conclusie dat 3 C's (Competition, clients en change) de aanleiding gaf voor SHRM, maar dat dit wel MAATWERK was.

Een andere groep studenten konden haarfijn in 5 sheets uitleggen hoe de aanpak via High Commitment de persoon centraal stelt en aanspraak doet op passie via diversiteit, ontwikkeling, leiderschap en Veilighied/Gezondheid/Welzijn. Het moest vooral passen bij de visie en missie van de organisatie. HOERA!!!!! AVAfit dus.

De derde groep benoemde de discrepantie tussen theorie en praktijk nadrukkelijk. In hun onderzoek bij een overheidsinstelling zagen zij dat de uitkomsten op papier wel diverse fits gaven, maar dat in diepte interviews de verhalen totaal anders waren. Iets zeggen en iets doen zijn dus echt twee verschillende dingen.

De laatste groep maakte op mij de meeste indruk. Zij hadden ook een respondent uitgenodigd om aanwezig te zijn bij hun presentatie. Deze dame maakte graag gebruik om een aantal "gaten" in het rapport aan te wijzen. Niks mis mee, maar deze studenten hadden feiloos in de gaten dat er sprake is van een bewuste en onbewuste keuze in HRM. Ze hoorden geen eenduidige uitleg van het leeftijdsfasebewust beleid en staken dat niet onder stoelen en banken. De studenten versterkten hun uitspraak dat "Bundels van HRM zorgen voor een beter kwaliteit van beleid" dan losse flodders die niet met elkaar een fit gaven. APPLAUS!!!

Ik kon (nog vol adrealine) tevreden terug kijken op presentaties van studenten die het AVAfit denken snappen en hopelijk ook zullen toepassen als zij zelf in de praktijk aan de slag zullen gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.