woensdag 29 april 2009

Wat is strategie?


In veel vakbladen is er nu een discussie over "strategie" en wat HRM nu in deze turbulente tijden kan betekenen. Er wordt veel gereageerd op stellingen. Denkend aan het spelletje "Stratego" deponeer vandaag de AVAfit visie op Strategie.

Het woord Strategie komt van het Oudgriekse woord Stratégos en werd gebruikt door veldheren die hierin hun doelen (het winnen van de slag en het behalen van eeuwige roem) met de daarbij behorende acties konden plannen. Doel en plan zijn belangrijk in het bepalen van strategie en verbonden met competitie en concurrentie. Dit geldt ook in het bedrijfsleven en het strategische HRM.

Veel organisaties pretenderen dat werknemers hun belangrijkste factor zijn in het succes van de onderneming en daardoor verricht HRM een belangrijke taak in het behalen van de organisatiedoelen. Strategische Personeelsplanning is 1 van die taken. Niet alleen nu, tijdens turbulente tijden, maar altijd.

Stel je bent HRM manager van een Farmaceutisch bedrijf en je zit midden in de ontwikkeling van een vaccin tegen de Mexicaanse Griep. Geweldig! Echter als alle farmaceutische bedrijven zich richten op de ontwikkeling van dit vaccin is dat niet verstandig. Kijkend naar de sterke kanten van de organisatie en de talenten van het personeel, komt het management misschien tot de conclusie deze uitdaging niet aan te gaan maar zicht te blijven richten op een ander proces (omdat ze daar veel expertise in hebben). De omgeving heeft invloed op de kwantiteit en kwaliteit van taken (vraag naar werk) en het aantal en soort van het personeel (aanbod in werk). Afstemming tussen beiden maakt een bedrijf fit en flexibel waarmee het haar bestaansrecht waarborgt (zie AVAfit model).
Hoewel de rol van HR afhankelijk is van de strategie van de organisatie en de expertises en competenties die HR in huis heeft, zal HR zijn rol in de organisatie moeten bevechten en bewijzen. Dit kan met inzet van de juiste HR-instrumenten. Ook dat is van alle tijden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.