vrijdag 17 april 2009

Vakantieproblemen voor ondernemers.


Donderdagmiddag 16 april was ik aanwezig bij een Arbeidsmarktmeeting, georganiseerd door UWV Werkbedrijf en Randstad Oosterhout. De meeting was gericht op ondernemers die vragen hadden over de arbeidsmarkt of informatie konden gebruiken over hoe men tijdens de recessie om kon gaan met werkonzekerheid.

Een goed initiatief van zowel het UWV Werkbedrijf als Randstad om opdrachtgevers samen te brengen in dit thema om duidelijke en deskundige informatie af te geven. Om vervolgens deze ondernemers te laten zien dat ze niet de enigen zijn met deze vragen en problemen. E. de Vries Personeelsadviezen had voor deze ondernemers een kleine workshop opgezet waarbij ze hun grootste vraag op het terrein van arbeidsmarktproblematiek konden delen met andere ondernemers.
Hierbij maakte ik gebruik van de "zebra" (zie eerder in mijn blog). Het gaat erom dat ondernemers ook op andere wijze en vanuit andere paradigma's naar hun eigen vraag kunnen kijken en vandaar uit nieuwe antwoorden/oplossingen vinden.

Eén van de ondernemers kampte met problemen rondom seizoensarbeid. De organisatie heeft veel zelfstandig werkende thuiswerkers in dienst die gekoppeld zijn aan één opdrachtgever. De schoolvakanties gaven een bezettingsprobleem. Er was geen vervanging binnen de organisatie aanwezig en inleenkrachten waren niet 1-2-3 ingewerkt. Een HRM-adviseur die ook in een limonadefabriek had gewerkt herkende dit probleem en opperde dat gebruik maken van vakantiespreiding hem had geholpen in deze situatie. De organisatie nam mensen in dienst die (gezien de gunstige ligging van de fabriek) vast zaten aan vakanties in Midden Nederland of Zuid Nederland. Op deze manier waren de vakantieperiodes door verschillende medewerkers in te vullen.

Het lijkt een simpele oplossing, maar ook dit valt onder slimmer werken en zoeken naar de juiste afstemming van vraag naar en aanbod in werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.