donderdag 2 april 2009

Praktische tips in turbulente tijden.

Het was 1 april, maar beslist geen grap. Ik was op een bijeenkomst van Kvk Innovent 2009 met als thema "Ondernemen bij windkracht 10". Een goede opkomst, een prettige sfeer en interessante workshops gaven ons een optimisch gevoel dat wij, ondernemers, die turbulente tijden wel aan zouden kunnen.
Maar waren er ook praktische tips? Jazeker!


- Verhoog de toegevoegde waarde voor de klant door betrouwbaarheid, kwaliteit, flexibiliteit in service en vaste contracten.

- Wat wordt er van u als ondernemer verwacht? Leiderschap en richting geven.

- Breng uw kosten omlaag en maak ze efficiënt door niet-kernactiviteiten uit te besteden, vervetting weg te snijden, verliesgevende activiteiten te staken, een minimale voorraad te houden en een strikt en snel debiteurenbeheer uit te voeren.

- Maak kleine stapjes vooruit, waak voor exponentiële groei.

- Houd investeringen op peil en wees klaar als er weer een groei is door te blijven investeren in eigen kracht en onderscheidend vermogen. Denk aan productontwikkeling. Kies voor specialist- of kostenoriëntatie.

- Maak van een reactief een creatief bedrijf.

- Doe wat u belooft en doe niet moeilijk over formaliteiten. Wees beschikbaar als de klant er om vraagt, geef fouten toe en los ze op. Laat de klant met rust, tenzij u ze echt iets te bieden heeft.

- Onderneem vanuit een innovatieve visie aan duurzame kennis en vitale samenwerking.

- Stop energie in zaken die je kan beïnvloeden. En ga dat dan ook DOEN!

Fit's genoeg?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.