vrijdag 10 april 2009

Past de medewerker bij het bedrijf?


Momenteel zet ik het AVAfit model in bij Bibliorura in Roermond. Na een fusie tot basisbibliotheek zijn diverse bibliotheken samen gegaan en zitten bepaalde medewerkers niet op de juiste plaats. Tijdens het traject onderzoek ik de Persoon-Organisatie Fit en de Persoon-Job fit. Wat kan je daar nu mee?

Vanmorgen zat ik met een 5-tal mensen aan tafel en besprak het AVAfit model voor (mkb) ondernemers. Uit de vragen die op tafel kwamen bleef het paradigma van de ondernemer steeds centraal staan. Dat is logisch. Maar dat het AVAfit model ook een persoons-kant heeft blijft onderbelicht. Als de organisatie kijkt naar past deze medewerker bij haar baan als bijvoorbeeld Bibliothecaresse? of: Past deze medewerker bij deze Bibliotheek? stelt dat niet alleen een vraag aan de werkGEVER, maar ook aan de werkNEMER.

Door de verantwoordelijkheid van goed werkgeverschap te combineren met goedwerknemerschap, komen gezamenlijke doelen naar boven. Ten gevolge daarvan zal je samen moeten kijken hoe de doelen bereikt gaan worden. Wie zet wat in! Daardoor komt er ook een vraag aan werknemerszijde: Wat heb jij in te zetten om onze gezamenlijke doelen te bereiken? Waar bestaat jouw omgevingsfit, strategische fit uit en in welk soort organisatie bij welke HRM-support kan jij aan je doelen werken onder de juiste arbeidsomstandigheden en -voorwaarden? Tenslotte zal de uitkomst individueel getoetst moeten worden door te onderzoeken of dit de juiste aanpak is in een balans in werk & privé. Denk daarbij niet alleen aan tijd, geld, maar ook aan ontwikkeling, uitdaging, kansen, leuke collega's een inspirerend product.

Ik ben benieuwd naar de uitkomst van jouw persoons AVAfit.
Wie durft!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.