dinsdag 7 december 2010

"Makkers staakt uw wild geraas".

De decembermaand is altijd weer één van de drukste maanden van het jaar. Opmerkelijk is dat aan de ene kant iedereen klaagt over "druk, druk, druk" door de vele gezellige familiediners, zakelijke kerstborrels en spetterende eindejaarsfeesten, maar aan de andere tijd graag willen investeren in "quality time" met wat meer rust, bezinning, warmte en gezelligheid. Bevestigd in zoetsappige kerstfilms leven we in een wereld tussen droom en werkelijkheid.

Tegenstelling.
Nog maar net bekomen van de week van Het Nieuwe Werken kregen we vorige week bericht over een mogelijke wet voor het regelen van flexibele werktijden. In tegenstelling tot wat Het Nieuwe Werken mogelijk maakt, gaat deze wet weer iets REGELEN voor ons. Er ontstaat een contrast en tegenstelling tussen doel en middel. Zo'n zelfde contrast ervaar ik bij de decembermaand die zowel vraagt om feesten als om bezinning. Maar wellicht staat deze tegenstelling dichter bij elkaar dan we geloven.

Tijd.
De titel van deze blog heet "Makkers staakt uw wild geraas" en is daar niet alleen een knipoog naar de Sinterklaastijd maar ook een oproep. Een oproep tegen de stroom van het leven van alle dag en vóór een (verloren) droom. Kom, het is nu tijd!
In eerdere AVAfit blogs -zoals "Legs are wheels of thought", "The future of Work", "The old man and the sea"-  beschreef ik de effecten van het werkwoord dromen. Dromen geeft je hoop, een kans en een doel. Het laat je anders denken, geeft je een impuls tot actie en laat je een pad volgen om je wens werkelijkheid te maken (Goethe). Kortom, mensen ervaren dromen als inspirerend. De voorwaarde voor dromen is wel TIJD. Je moet jezelf tijd geven om jouw droom te ontdekken, te ontwikkelen en te beleven. Dit gaat wat moeilijk als je het zo druk, druk, druk hebt.

Voorbeelden.
Twee totaal verschillende maar inspirerende voorbeelden zijn Nina Hagen en Leontien van Moorsel.

  • Nina Hagen, de poprebel en punkicoon uit de tachtiger jaren, heeft een boek geschreven. In maart van dit jaar presenteerde zij haar boek "Bekentenissen" op de Buchmesse in een zwart met felroze fities-jurk met petticoat, torenhoge lakschoenen en gele-groene veren in haar haar. Ze vertelde over haar dromen en geloof in UFO's, haar verblijf in India en tijdelijke toewijding aan het Hindoeïsme maar ook haar terugkeer bij het Christendom (NRCboeken). De Duitse boulevardkrant Bild schreef een verlekkerd stuk over de tegenstelling van haar juicy jeugd in de wilde punkjaren en haar geloofsovertuiging. Nina laat zien dat tegenstellingen soms dichter bij elkaar staan dan je in eerste instantie denkt. 
  • Leontien van Moorsel had ook een droom. Als succesvol wielrenster met vele gewonnen prijzen en titels wilde ze dolgraag Olympisch Goud winnen. Ze droomt ervan en haalt (zelfs na haar val tijdens de rit ervoor) in 2004 haar gouden medaille, geeft haar bloemen aan Prins Willem Alexander en omhelst haar ouders en partner. Uiteindelijk fietste Leonien met een ongekend doorzettingsvermogen en geloof in haar droom in totaal 4 Olympische titels, 9 wereldkampioenschappen en 2 tourzeges bij elkaar.


Dromen laat je je (on)mogelijkheden ontdekken en is een eerste aanzet om zelf in actie te komen. Maar misschien is het grootste effect van jouw droom wel de inspiratie voor anderen!
Be AVAfit, maak tijd, droom je wens, maak een plan en kom in actie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.