zaterdag 11 december 2010

Er was eens ...... een modern wereldsprookje!

Elk sprookje begint met 'Er was eens......" Een sprookje is een verhaal uit het verleden met een moraal als boodschap. Het nut van sprookjes is dat je kan leren voor jouw toekomst uit het verleden, hoe moeilijk, eng, spannend en slecht de situatie van nu ook is. Leren ván en ín tijd!

Een paar voorbeelden:

Onlangs kreeg ik een filmpje toegestuurd over Halla Tomasdottir: een IJslandse dame, mede-oprichter van Audur Capital, die heeft bijgedragen aan de wederopbouw van de IJslandse economie sinds de ineenstorting in 2008. Halla slaagde er in om haar bedrijf Audur Capital door het oog van de financiële storm in IJsland te loodsen door de toepassing van 5 traditioneel "vrouwelijke" waarden in financiële diensten. Zij gelooft in het economische potentieel van vrouwelijke manieren van zakendoen, zoals grotere diversiteit, maatschappelijke verantwoordelijkheid en "vrouwelijke waarden" in de bedrijfsvoering.
Deze waarden omvatten onafhankelijkheid, risicobewustzijn, duidelijke communicatie, emotionele kapitaal, en de profit met principes. En zelfs ondanks het omvallen van Icesave en eruptie van de vulkaan op IJsland (met de niet uit te spreken moeilijke naam) lijkt de aanpak van Audur aanpak te werken. Innovatie projecten zoals de nationale groene-tech investeringsfonds die ze heeft opgericht met pop-icoon Björk, kunnen ze de financiële wereld in IJsland helpen.
Op TEDWomen, praat ze over deze waarden en het belang van evenwicht.
Wat wij uit haar verhaal kunnen leren is de omslag naar andere waarden. Halla gelooft in mensen, ze gelooft in het woordje "en", maar niet in de woorden "of of". In haar aanpak staat duurzaamheid en gelijkheid van man en vrouw centraal. Is dit nieuw of is het een sprookje?

Een ander voorbeeld: De Harry Potter rage.
Misschien kan je deze serie wel een modern wereldsprookje noemen, want iedereen is er gek mee. De tovenaarsleerling die in 7 schooljaren op Zweinstein in aanraking komt met de grootste griezels en in dodelijke situaties verkeerd, redt elke keer het vege lijf met zijn talenten. Elk boekdeel is doorspekt met de moraal van vriendschap, eerlijkheid, moed en doorzettingsvermogen. De meeste AVAfit blog-lezers zullen wel begrijpen dat zijn talent "Nieuwsgierigheid" mij in Harry Potter het meeste aanspreekt. Deze nieuwsgierigheid brengt hem in problemen, maar zorgt ook voor de oplossingen. Het gaat er niet om of hij de beste tovenaar(sleerling) is of wordt, maar dat hij zijn omgeving veilig stelt. Dat kan maar door één ding: Voldemort verslaan. In het laatste deel blijkt dat -omdat hij zelf een stukje van Voldemort in zijn persoon bezit- Harry eerst zelf dood moet gaan om Voldemort te overwinnen. Anders zou er altijd nog een stukje in leven blijven in Harry zelf. Een flink dilemma lijkt me.
Gisterenavond heb ik op TV deel 3 "De gevangene van Azkaban" gezien en werd ik weer gegrepen door de functie van de Tijdverdrijver Harry en Hermelien gebruiken deze zandloper aan een ketting (een soort magische tijdmachine) om de tijd drie uur terug te zetten en op die manier de geschiedenis te beïnvloeden. Uiteindelijk  weten ze zowel Serius Zwarts (Peet vader van Harry) als de Hippogrief (soort vliegende draak) te redden. Is het nu handig om zo'n Tijdverdrijver te bezitten? Ik ben zelf een beetje sceptisch over dit idee door mijn vraag of je de toekomst kan bepalen als je de geschiedenis zou beïnvloeden? Uiteindelijk kan je de geschiedenis niet herschrijven, maar wel de toekomst maken. De hyppogrief blijkt niet doodgemaakt te zijn, de beul sloeg (uit frustratie?) een pompoen doormidden met zijn bijl........ Er is dus wel een grens aan het  "maakbare" in onze wereld.

AVAfit gelooft niet in sprookjes maar kan ze wel gebruiken. Door strategische HRM kan je mensen laten ontdekken wat hun talenten zijn en aan het denken zetten hoe ze deze talenten kunnen benutten voor hun (werk)situatie. Uiteindelijk is iedereen een winnaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.