zaterdag 4 december 2010

NASA: Wat vliegt de tijd.....

Aan het einde van het jaar kijken we nog even terug in de tijd. 
Niet alleen naar het afgelopen jaar, maar ook naar de afgelopen jaren. Via Francisco Joolen (Twitter 2525) kwam de tip om onderstaand filmpje (met de song Let it be) te kijken als je vóór 1980 bent geboren. Ik behoor tot de doelgroep, dus even kijken. Anders gewoon lekker meezingen.



Na het meezingen was mijn eerste gedachte: "Wat vliegt de tijd!".
Maar terstond was mijn tweede gedachte: "Ziet de wereld na 20-30 jaar er eigenlijk wel zo anders uit?"

Ja:

  • De techonologie heeft veel veranderd. Meer sociale contacten, minder postbodes. Meer milieubewust, minder kilometers rijden. Meer kerstcadeautjes en minder Sinterklaascadeautjes.
  • De politiek heeft ook een metamorfose ondergaan. Meer VVD en PVV en minder CDA en PvdA. Meer Eigen risico dragen en minder Overheidsbemoeienis (alhoewel...). Meer blauw op straat en minder ambtenaren (?!?).
  • Economisch gezien zitten we in een heel andere (nieuwe) tijd. Ik heb soms het idee dat we de studieboeken economie wel kunnen herschrijven. Meer Europese euro's (of toch minder......) en minder Nederlandse guldens. Meer schulden en minder huizenverkoop. Meer voedselbanken en minder rente.
  • En sociaal-cultureel? Meer hoger opgeleiden en minder ambacht. Meer vergrijzing en minder jongeren. Meer grote monden en minder tolerantie.

Nee:

  • Brengt de techniek ons nu echt méér? Het is misschien ánders en sneller (al hoewel onze internetverbinding ons soms wel heel lang laat wachten), maar in wezen niet anders. We kunnen nu eenmaal alleen denken via ons brein en dat denkvermogen is beperkt. Dit merkte ik deze week toen bekend gemaakt werd dat de NASA bekend maakte dat er een nieuwe levensvorm is ontdekt en de mogelijkheid van aliens en de grenzen van het heelal werd besproken. What's new?
  • Nu wil ik Boer Koekoek (Boerenpartij) niet met de huidige parlementariërs van de PVV vergelijken, maar eigenlijk is er niets nieuws onder de zon. De media dook er toen ook al op als aasgieren. Misschien zijn er wel meer journalisten en minder agenten op straat.....?
  • En of we nu Euro's of Florijnen bezitten, je hypotheek of huur moet je toch elke maand kunnen betalen van je inkomen. Heeft u ook wel eens het idee dat er een deflatie van 2.2 is geweest (€ = fl 2.21)? De zorgen van alledag zijn ongewijzigd gebleven.
  • Maar die sociaal-culturele factor? Ook al merk ik aan de jeugd dat zij anders zijn, anders denken, andere waarden hebben en andere wensen hebben, is dit nu nieuw? Na het zien van de documentaire over de flowerpower tijd in het Noorden van Nederland, hoorde ik inmiddels gepensioneerde hippies met trots vertellen over het kraken van woningen, het ontduiken van werk en het organiseren van feestjes mét drugs maar zónder alcohol. De mooiste opmerking werd gemaakt door een insider: We hadden in die tijd wel waarden maar minder normen.............


De decembermaand is bij uitstek geschikt om even na te denken over het afgelopen jaar en plannen te maken voor het komende jaar. Veel succes en bel ons even voor een afspraak. Wij denken met u mee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.