dinsdag 2 juni 2009

Zeg nu zelf ..........


Alhoewel de eerste druk van het boekje "Zeg nu zelf...."van Maarten Toonder al in 1955 was, en ik in 1993 via een lezig werd geattendeerd op de prachtige metaforen die Maarten in zijn verhalen over Olivier B. Bommel stopte, werd ik onlangs aangenaam verrast door het verhaal "Het Slaagsysteem"( 1955).


Het verhaal gaat over de zoektocht van Olivier B. Bommel en zijn jonge vriend Tom Poes naar "Het succes". De heer Bommel wenst in een wensgrot: "Ik wil met alles slagen"om vervolgens een stuk druipsteen op zijn kop te krijgen. Deze steen ziet hij als bewijs dat zijn wens in vervulling zal gaan.
In de loop van het verhaal ontmoet hij Simon O. Slagslager - directeur van slaagsysteem-cursussen". De heer Slagslager zal de heer Bommel helpen slagen met als beloning voor zijn mentorschap een gemeentesubsidie en een leerstoel aan de universiteit van Rommeldam. De twee gaan aan de slag.

Olivier B. Bommel probeert de nieuwe directeur te worden van de Rommeldamse Bank, maar hij houdt het niet vol om met een juiste slaaghouding voldoende overwicht uit te stralen. Helaas NIET GESLAAGD!

Bij de tweede poging tot snelheidscoureur voor Cycloon Automobiel Fabrieken zet hij een dubbelganger in , die met de eer gaat strijken. Weer NIET GESLAAGD!

Daarna probeert hij directeur-generaal voor televisie-aangelegenheden te worden door met de minister te laten praten over zijn hobbies en zijn kwalen. Helaas laat de heer Bommel zich verleiden om ook te vertellen over zijn eigen vermageringskuur. De minister vindt dat hij wel wat beters heeft te doen dan luisteren en stuurt hem naar huis. Voor de derde keer NIET GESLAAGD!

Tenslotte proberen ze het met Kennis. Als bedenker van een nieuwe graviteitstheorie gaat hij een lezing geven aan de Rommeldamse Universiteit. Door de intensieve feiten- en formule training is Olivier B. Bommel versuft en heeft last van enorme hoofdpijn. Tom Poes ziet als enig remedie tegen deze klachten opnieuw een (tegen)wens doen in de wensgrot. De heer Bommel wenst dat alles weer wordt zoals vroeger. En weer krijgt hij een stuk druipsteen op zijn kop, waardoor hij aan geheugenverlies lijdt.
Volgens de heer Olivier B. Bommel is hij een "heer van stand" en dus als Bommel altijd geslaagd als heer.

Kortom: Olivier B. Bommel ontdekt zijn talenten en weet waar zijn persoon-job en zijn persoon-organisatie fit zitten. Waarschijnlijk heeft die fitte Heer Bommel ook een training gedaan bij E. de Vries Personeelsadviezen met via de loopbaancoach en de training de Gezonde Loopbaan en/of het Levensloopspel. Wilt u meer weten surf dan naar www.personeelsadviezen.nl en meldt u aan via het contactformulier.
De heer Bommel heeft destijds contact gezocht via het contactformulier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.