dinsdag 9 juni 2009

Oppassen voor het Joop-van-den-Ende-effect.


"Bevlogen werknemers presteren beter" was de kop in het AD van maandag 8 juni 2009, waarin Hoogleraar Arnold Bakker een interview gaf over zijn visie dat personeel motiveren niet ingewikkeld is. Leuk en interessant.

Arnold Bakker is hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en deed vrijdag 5 juni zijn intreerede "Bevlogen van beroep".
Hij adviseert ook bedrijven die zijn getroffen door de kredietcrisis te investeren in de bevlogenheid van hun werknemers: "Mensen maken het verschil. Ik wil werknemers tot volle wasdom laten komen, optimaal laten functioneren. Hun enthousiasme slaat over op collega's, Zo kun je samen tot een goede prestatie komen. Bevlogen werknemers zijn fysiek en mentaal gezonder en presteren beter" In termen van AVAfit gesproken: Een fitte organisatie met fitte werknemers.

Het is echter niet makkelijk voor werknemers met eentonig werk, bijv. aan de lopende band. Werknemers hebben uitdaging en regelcapaciteit nodig. Anders slaat positieve stress om in strain. En dat is NIET FIT! Bakker gaat verder met: "Mensen krijgen energie van autonomie en als ze dingen leren". Want mensen willen graag hun talenten inzetten en laten zien wat ze kunnen. Daar halen ze tevredenheid en motivatie vandaan.

Bakker is ook realistisch. Natuurlijk ziet hij ook een groep die niet zoveel ambitie heeft en werkt met de bekende negen-tot-vijf-mentaliteit. Hij vindt dat niet erg, want "anders wordt het dringen aan de top". Er is een bovengrens aan passie en bevlogenheid. Hij waarschuwt voor het Joop-van-den-Ende-effect. Dat mensen door de bevlogenheid teveel op hun bord nemen en opbranden. De juiste aanpak zit in het aanpakken van dingen die andere energiebronnen aanspreken dan die je de hele dag al doet. Dus niet als bakker 's avonds nog een taart gaan bakken.

Tenslotte is het opmerkelijk dat Bakker ziet dat ouderen bevlogener zijn dan jongeren. Hij verklaar dit door het feit dat het zou kunnen dat jongeren nog zoekende zijn, terwijl ouderen al gesetteld zijn en vaardigheden hebben ontwikkeld waar ze op terug kunnen vallen. Ouderen kennen hun fits, zal ik maar zeggen.

Hoe u AVAfit kunt worden? Surf naar de website www.personeelsadviezen.nl en/of kijk eens op de pagina van de coach. U ontdekt ook mogelijkheden van trainingen op het gebied van loopbaanontwikkeling en POP via de link http://www.personeelsadviezen.nl/wd/pages/PenO/nl/Workshop.php.. Want FIT worden betekent TRAINEN!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.