donderdag 18 juni 2009

Lean anno 1954.


In het boek Handboek voor de Meubelmaker van D. Bontinck (Uitgeverij De Techniek) anno 1954 lees ik het hoofdstuk De inrichting van een werkhuis en Onderlinge hulp in het werkhuis. Daarbij merk ik dat sommige delen uit dit boek gemakkelijk herdrukt kunnen worden. Dus ik knip en plak me AVAfit.

Practische inrichting van een werkhuis.
De inrichting van een werkhuis heeft een rechtstreekse invloed op de productie. De meeste in het oog te houden punten zijn: orde en loonverlies.
Orde betekent: “een plaats voor alles en alles op zijn plaats”. Dit vermijdt nutteloos zoeken, heen- en weergeloop, navraag over de verschillende zaken met als gevolg het blijven praten, het verloren gaan van gereedschappen en werkstukken in de afval en nog andere fouten.

Onderlinge hulp in het werkhuis.
In het werkhuis is samenwerking noodzakelijk. De ouderen leiden de jongeren op, de jongeren bieden de hulpzame hand. Voor het lijmen van een kast is het aanbrengen en spannen van de klemschroeven soms moeilijk door één man te doen. De jongere houdt dus de klemschroef op de goede plaats tot ze gespannen is. Staat het meubel uit de haak, dan dient de klemschroef verplaatst te worden. De oudere geeft daarvoor de nodige aanwijzigingen. Aldus zal na enige tijd de jongere het verplaatsen der spangereedschappen in de juiste richting kennen.
Niet alleen bij het lijmen, ook voor ander werk, soms voor mislukkingen, kan gedachtewisseling de moeilijkheden oplossen. Onderlinge hulp is dikwijls een bewijs van vriendschappelijke omgang, wat steeds ten goede komt aan het werk. Het is echter niet nodig van een werkgezel een knecht te maken en zelf te luieren. Men moet kunnen oordelen waar hulp nodig is en waar men het werk zelf aan kan. Onnodig samenwerken, zogezegd “even helpen”, geeft altijd een niet te rechtvaardigen loonverlies.

Is dit LEAN of niet?
Met het bewustzijn van de toegevoegde waarde van orde, draven ze misschien door in het effect van (blijven) praten. Daarentegen hecht de schrijver van het boek veel waarde aan samenwerking. Het is “noodzakelijk”. Hij schetst een sepia beeld op een LCD scherm, want we herkennen de “onderlinge hulp” en de “gedachtewisseling” in het mentorschap binnen Senior Power en de Einstein Generatie. Er is hier sprake van een interne fit tussen beleid en strategie. AVAfit dus!

Voor meer informatie over AVAfit kunt u terecht op www.personeelsadviezen.nl
Heeft u hierbij wel eens gedacht aan de training Hot-Classic?: Een teamsessie voor senioren en junioren in uw bedrijf.
Of u kunt gebruik maken van het contactformulier. We nemen dan z.s.m. contact met u op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.