dinsdag 16 februari 2010

Balans betekent ook gewicht verdelen.


Ja, ik Twitter ook (EsmeraldadV).Via een Twitter van Onno Oosterhof (onnooosterhof) werd ik doorverwezen naar een blog van De Laatste Manager (een persoonlijke weblog van Ben Kuiken). Het artikel "Waarom de kleintjes het beter doen! inspireerde me tot het schrijven van een nieuwe post in het thema Balans. Wat doen kleintjes beter dan grotere broeders?

Het artikel van Ben gaat over de uitdaging die energiebedrijf Greenchoice aangaat met Nuon. David tegen Goliath. In de blog schrijft Ben dat Greenchoice heeft uitgerekend dat alle leden van de raad van bestuur van Nuon meer verdienen als het hele personeelsbestand van Greenchoice. Dat zegt natuurlijk nog niets als je niet weet hoeveel mensen er werken bij Greenchoice en hoeveel leden de raad van bestuur van Nuon bevat én hoe de organisatievorm van Greenchoice is. Maar .........- vertelt Ben verder- Greenchoice gebruikt dit geld liever voor investeringen in het bedrijf, zoals lagere tarieven en creatieve oplossingen voor klanten (eigen groene energievoorziening voor Texel).

Een goed bedrijf om voor te werken, denk je na dit reclamepraatje. Fernanda de Bruijn (teamleider klanterservice, werving&selectie !!??!!) definieert de organisatie als "een leuke club waar je gewoon bij wilt horen". Eens in de maand gaat her personeel sporten (zozo) en is er op woensdag een groente-en fruitdag (het bekende fruithapje voor tussen de middag), gaan ze natuurlijk op de fiets maar het werk en pakken alleen het autootje van Greenwheels als het echt nodig is. Maar het belangrijkste verschil is volgens Fernanda: "Iedere werknemer begint bij de klantenservice (haar team, dus nooit een onderbezetting lijkt me) en alle medewerkers worden geacht elke maand een paar uur de telefoon op te nemen om voeling te houden met de klant en na te denken over verbetering". Helemaal top!


Nu even realistisch worden.
Op de site van Greenchoice staat inderdaad veel geschreven over de bonussen, de korting, het MVO denken en de groene activiteiten. Niks mis mee. Kijk je echter bij vacatures, dan bieden ze inderdaad aan: een prettige werkomgeving, interne opleiding, persoonljke begeleiding en groeimogelijkheden. Een goede balans en mooie interne fit! Maar ze vragen vooral hoger (minimaal HBO) geschoolde werkzoekenden. Dus niet iedereen kan bij Greenchoice terecht.
Een start maken op de klantenservice is geen slecht idee. Je leert er vanaf de eerste dag wat de klant wil (weten) en waar de problemen liggen. Daarbij ziet elke manager of deze nieuwe medewerker wel past bij de organisatie. Maar niet elk "kleintje" heeft zoveel functies in de organisatie dat ze bij de "voordeur" kunnen beginnen om te ontdekken wat voor soort bedrijf het is. Als dit mogelijk is worden hier meestal "stageplaatsen" voor gebruikt. Ook een goede manier om potentiele nieuwe medewerkers te observeren.
Er moet niet alleen een fit zijn tussen persoon-organisatie, maar ook een fit tussen persoon-job. Dit stel je pas vast na een aantal maanden werken op de baan uit de vacature. Meestal is de proeftijd dan wel voorbij. De oplossing ligt in (een aantal achterelkaar opvolgende) tijdelijke contracten. Jonge HBO-ers zijn daar wel aan gewend, maar ook werkzoekende met andere profielen? Hoe is de balans in het personeelsbestand bij Greenchoice Hebben zij de juiste mix van denkers en doeners, mannen en vrouwen, hoger- en lageropgeleiden, specialisten en generalisten? Zij ze AVAfit?
Wat ik opvallend vind is dat Greenchoice geen HR afdeling heeft. Als mensen (medewerkers én klanten) grote aandacht hebben binnen de MVO (3 P's)visie, zou het logisch zijn dat HRM binnen de organisatie een strategische partner is. Een partner die weet dat keuzes van mensen niet alleen met hun ratio maar ook met gevoel worden gemaakt. Dat "het leuke bedrijf" een balans is tussen het bereiken van organisatie- én individuele doelen. Een HR partner die weet dat er een mix van talenten nodig is om optimaal te functioneren. Het versnipperen van HR deskundigheid bij (team)managers levert geen global view op en je mist informatie over: "Waar zijn we goed in en elke talenten hebben we daar voor nodig?"

Greenchoice lijkt me een leuk bedrijf, maar ik wil geen reclame maken. Dus vergelijk hun prijzen en diensten gewoon op http://www.gaslicht.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.