vrijdag 22 mei 2009

Met het verleden bouw je een toekomst.


Soms val je midden in een TV programma en ben je meteen geboeid. Dat overkwam mij op Hemelvaartsdag bij Teleac in het programma "Hoe werkt ons geheugen".
Al vanaf de geboorte kunnen onze hersenen iets heel bijzonders. Ze reageren op de omgeving en veranderen continu onder invloed van wat je meemaakt. Uit onderzoek blijkt dat als je geen herinnering aan het verleden hebt, je ook geen toekomst(plannen) kan maken. Je toekomstbeelden zijn namelijk gebaseerd op ervaringen (en beelden) uit het verleden.

Als er werkelijk een verband bestaat tussen het benutten van het verleden om plannen te maken voor de toekomst, is dit ook terug te vinden in de strategische fit uit het AVAfit model. Het zijn namelijk niet organisaties, maar mensen in de organisatie (= managers) die toekomstplannen maken. Zij blijken te kunnen plannen op basis van hun verleden. Daardoor zou het interessant zijn om te onderzoeken of er meer en gemakkeljker plannen worden gemaakt door managers die meer werkervaring hebben, dan door managers die minder of geen werkervaring hebben. Zo ja, of die plannen van meer ervaren managers succesvoller zijn dan de jonge, frisse managers? En zie je dat verschil ook terug bij jonge bedrijven en organisaties die al vele jaren bestaan die geleid worden door zowel managers met veel of met weinig ervaring?

Eigenlijk word ik hier erg nieuwsgierig van...... Wie heeft er info?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.