dinsdag 12 mei 2009

In welke volgorde werkt u aan een fit bedrijf?


Tijdens gesprekken met ondernemers en HRM-ers krijg ik vaak de vraag in welke volgorde het AVAfit model werkt. Corine Boon die de 5 fits onderzocht bij IKEA en HEMA kwam tot de volgende conclusie:

1. De strategische en institutionele (omgevings-) FIT komen grosso modo als eerste, zo blijkt. Dus: HR moet er eerst voor zorgen dat het HRM-beleid aansluit bij de strategie van de onderneming en dat HR werkt binnen de wettelijke en maatschappelijke kaders.

2. Ten tweede is er de FIT met de organisatie: zitten de organisatie en HR qua systemen op dezelfde lijn? Zeker in een productieomgeving komt deze nog vóór de institutionele FIT komt.

3. Daarna komt de interne FIT gericht op de invulling van het HRM-beleid met HR-instrumenten aan de beurt. De vraag is of de HR-systemen onderling wel goed met elkaar samenwerken?

4. Tenslotte is er de P/E-FIT: doen de mensen in de organisatie wat ze willen en past de job bij hun ambitie?

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat ‘hoe meer FITs, hoe beter de prestaties’, niet waar is.
Er moet strategisch gewerkt worden aan een consistent en coherent HRM.
Voor goede organisatieprestaties is het belangrijk om strategische, interne, organisatie- en persoon-omgeving FIT te optimaliseren, terwijl de omgevings FIT toereikend moet zijn (‘satisficing’) om de legitimiteit van de organisatie te waarborgen.

Corine stelt dat het bereiken van FIT alleen is niet genoeg; naast FIT is het vermogen van een organisatie om zich aan te passen (‘adaptive capabilities’) nodig voor het realiseren van een duurzaam concurrentievoordeel.
De sleutel tot succes van een organisatie is niet het HR-beleid zelf, maar de mate waarin de organisatie haar strategie en HR-beleid continu blijft aanpassen aan de veranderende omstandigheden.


Nog vragen? Lees, ontdek en reageer op de blogs uit de afgelopen maanden.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Es,

    Flexibiliteit en meedeinen op de veranderingen die de maatschappij met zich meebrengt, tezamen met de ontwikkelingen waarin je vooruit gaat.

    Is dat ook FIT?

    Gr. Han

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Hanneke,

    Maar natuurlijk!. Het avafit model kan je ook op persoonlijk niveau toepassen. De business strategie is dan de balans in werk&prive en de HR-strategie wordt werkstrategie genoemd. De rest van het model werkt het zelfde. Als blijkt dat de omgeving een bepaalde (veranderende) invloed heeft op jouw balans in werk&privé pas je je werkstrategie aan en zoek je of het werken bij je huidige werkgever passend is (niet alleen in de persoon-job fit maar ook in de persoon-organisatie fit). Bij het zoeken naar de interne fit zal je kijken of je contract, verantwoordlijkheid en de bevoegdheid en taakafbakening passen bij je (blijven) passen. Want uiteindelijk wil je iets presteren, voor elkaar krijgen en iets neer zetten (output, waar je bepaalde HR-instrumenten voor kan gebruiken. Leidt de output tot het resultaat van je balans in werk& privé? Of moet je aanpassen....En dan begint de hele cirkel weer van voren af aan.

    Zo zie je dat flexibel meedeinen samengaat met ontwikkeling van capaciteiten. Anders zinkt je schip!

    BeantwoordenVerwijderen

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.