maandag 2 maart 2009

Bezint eer ge begint.


"Bezint eer ge begint" las ik dit weekend twee keer. Eén kwam uit de nieuwsbrief "Slagkracht" van Koos Overbeeke. De ander uit een promotstuk van Edmond Ofner. Aanvankelijk was ik alleen verrast door het feit dat beiden dit gezegde als titel voor hun boodschap gebruikten. Later zag ik de overeenkomst.

Koos betoogt dat het belangrijk is dat "vooraf, voordat met de implementatie van een systeem (ERP in dit geval) wordt begonnen, goed wordt nagedacht over die bedrijfsvoering en welke verbeteringen men wil realiseren. Nog belangrijker is de vraag hoe de beoogde werkwijze past in de huidige manier van zakendoen."
Edmond Ofner geeft speeches over teambuilding en het benutten van talent. Hij vraagt ons wat belangrijker is: de weg of het doel?

De overeenkomst zit in de VOORBEREIDING en het besef van de RISICO's. In mijn blog van november 2008 over Edmond Ofner leest u ook dat hij deze twee aspecten benadrukt bij zijn Kilimajarotocht en de expeditie naar de Noordpool. Om het doel te bereiken is het nodig om in de voorbereiding de risico's in kaart te brengen en je daar goed op voor te bereiden. Dat geldt voor een verandering in een organisatie, maar ook bij een survivaltocht XXL. Het gaat om de afstemming van kansen en bedreigingen met de sterke en zwakke kanten. Het gaat om FIT's.

De FIT's uit het AVAfit model geven HRM-ers overzicht en inzicht in een consistent en coherent beleid. Waar zijn we naar op weg? Wat zijn onze middelen? Hoe komen we daar? En ................... waarom willen we daar naar toe? FIT's helpen je in stukjes te werken aan je expeditie naar je doel. Je maakt gebruik van je talenten en stuurt bij waar nodig. Maar je loopt onvermijdelijke risico's. Dat is ONDERNEMEN!
Dus: Bereid vóór eer ge begint! Maak gebruik van en het AVAfit model om te zien of de plannen de doelen ondersteunen en óf je bereikt wat je van te voren had beoogd om te bereiken. Wat levert het op, wat is je output? Past dit bij je strategie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.