donderdag 12 maart 2009

Exit!!!!


Laat ik eens een open deur intrappen: "Het voeren van een exitgesprek is energie steken in mensen die de organisatie verlaten. Steek maar tijd in de zittende personeelsleden." Hoe staat dit HR-instrument in het AVAfit model?

Puur P&O schrijft:
Toch is dit een warm pleidooi voor één van de meest onderschatte P&O instrumenten. Het exitgesprek is een belangrijk bindmiddelen een professionele afsluiting, een moment van bezinning, waarbij de mening van de medewerker op prijs wordt gesteld en serieus genomen wordt.

Het exitgesprek is vervolgens een onschatbare bron van informatie. Medewerkers praten vrijuit en hebben in de regel nagedacht over wat ze het bedrijf mee willen geven. Vergeet ook niet te vragen naar de mooie en krachtige zaken die het bedrijf typeren, want ze vallen één op één te vertalen in de arbeidsmarktmarketing (bijv. werving). Durf het ook aan om exitgesprekken te voeren met medewerkers waar je, in economisch mindere tijden, gedwongen afscheid van moet nemen. Het vereist wat stuurmanskunst, maar de informatie is minstens net zo waardevol.

Als laatste is het exitgesprek een ideale manier om je database van interessante kandidaten op te bouwen. Zeker in een arbeidsmarkt die in no-time weer krap gaat worden, geen overbodige luxe.


Met andere woorden. In het AVAfit model past de vraag of het gebruiken van exitgesprekken binnen het scala van HR-instrumenten een FIT geeft. Het kiezen voor exitgesprekken moet niet alleen passen bij het beleid (interne fit), maar ook bij de organisatie (organisatie fit), de strategie (strategische fit), maar zeker bij de afstemming in de Persoon-Organisatie en de Persoon-Job fit. Het geeft u informatie om zowel de kwantiteit als kwaliteit van vraag náár en aanbod ín werk op elkaar af te stemmen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.