vrijdag 28 november 2008

Camera perspectief.


Het einde van het jaar zit vol met bijeenkomsten waar BN-ers, sporters, politici of succesvolle ondernemers de kans krijgen hun visie en boodschap te verkondigen aan een zaal nieuwsgierige luisteraars. Donderdag 27 november was ik te gast bij de Rabobank Amerland en luisterde geïnteresseerd naar de gepassioneerde spreker Edmond Öfner. Edmond is de eerste Nederlander die én de top van de Mount Everest en K2 heeft beklommen én op het puntje van de Noordpool is geweest. Hij vertelt over de voorbereiding, zijn team en de weg er naar toe.



Zijn enthousiast verhaal gaat over teambuilding en het plannen van een reis vol risico's, ethische vraagstukken en filosofische overwegingen. Wat is belangrijker? Het doel of de reis er naar toe? Eigenlijk kan Edmond zijn reis niet maken zonder zich te focussen op zijn doel. Het doel behalen lijkt daardoor minder belangrijk als de weg er naar toe.

Ten tweede maakt hij de vergelijking tussen een expeditie en een onderneming. Edmond vind zich zelf ook een ondernemer. Het plannen van zijn expeditie is vergelijkbaar met ondernemen in crisistijd. Als ondernemer moet je op alles voorbereid zijn, zo ook op crisis. Het is een onderdeel van de reis. Het feit dat hij nog leefde, en al zijn vingers en tenen nog bezat was vooral te danken aan het feit dat hij (als bang jongetje) heel voorzichtig en goed voorbereid op reis was geweest.

Tenslotte vertelt hij ook over het verkrijgen van inzicht. Tijdens de beklimming van de Mount Everest heeft hij als lid van het team dat het laatste stukje naar de top zou beklimmen als cameraman gefungeerd. Hij filmde het succes van mensen die de top haalden en maakte meteen onderdeel uit van het team. Hij klom zelf ook naar de top, maar bekeek en filmde het succes vanuit een ander perspectief: het camera perspectief.

Bovenstaande drie inzichten bij elkaar geven een interessante waarneming:
Tijdens een goed voorbereide reis heb je tijd om om je heen te kijken en te zien wat er om je heen gebeurt, waar je bent, of je bij moet stellen, wat er met het team gebeurt. Je filmt als het ware jouw expeditie. Wil je dus komen tot je doel, dan zal je de tijd moeten nemen omje voor te bereiden en te reizen, inclusief alle risico's en problemen die zich voor zullen doen. Als deze reis te lang is, hak het dan in stukjes (83e breedte graad, 84e breedte graad, enz.) en VIER het behaalde (sub)doel. Om dat goed te kunnen moet je monitoren vanuit een camera persectief.

Kijk ik naar het AVAfit model, dan zie ik een camera voor de voorbereiding van de reis, de reis in fases/fits en het behalen van doelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.