vrijdag 25 maart 2011

Wat ga jij hier aan doen?

Donderdag 24 maart 2011 sprak ik met Richard van den Boomen (TASC) over mobiliteit, zelfredzaamheid op de arbeidsmarkt. Als vanzelf kwamen we op Ikalsmiddel.nl (zie AVAfitblog), een site waar "IK" centraal staat en de werkzoekende een instrument krijgt om zelf op zoek te gaan naar mogelijkheden en kansen. Richard onderbouwde zijn zienswijze met het AVAfit model door middel van de verschillende fits. Ik vroeg me af: "Hoe kan HRM de werkzoekende van dienst zijn?" Maar als "IK" centraal staat is de vraag aan het individu van grootst belang: "Wat ga jij hier aan doen?.

Bij een van mijn opdrachtgevers gebruikten we de techniek van "accent verleggen" in een vraag tijdens ziekteverzuimgesprekken. In de zoektocht naar passend werk, tijdelijke activiteiten tijdens ziekte, re-integratie, verantwoordelijkheid van beide partijen en gerichte inzet & actie om te komen tot herstel brachten we de stelling in: "Als je een pen kan vasthouden, dan kan ik ook ......". Door het accent te verleggen op ALS, JE, PEN of VASTHOUDEN kwamen we tot verrassende ideeën en inzichten.
Confucius maakte een mooie relatie met sport: "Boogschieten bergt de principes van menselijke relaties in zich. De schutter perfectioneert zijn voor in hemzelf. Als zijn vorm perfect is, zelfs wanneer hij zich realiseert dat hij mist, dan heeft het geen nut wrok te koesteren tegen anderen die het beter hebben gedaan dan hij. De fout ligt nergens anders dan in hemzelf".
Laten we dit eens herhalen met onze centrale vraag: Wat ga jij hier aan doen?

WAT ga jij hier aan doen?
Ha, denk je snel. We gaan over tot actie. Nee, is het antwoord, de actie komt pas bij DOEN aan de beurt. Bij WAT opper je mogelijkheden, kansen en misschien wel dromen. Als werkzoekende kan je overwegen zelf initiatief te nemen, samen te werken of hulp te vragen. Eigenlijk is het meer een "hoe" vraag. Het beste antwoord op deze vraag heeft te maken met kijken naar en het inventariseren van de omgevingsmogelijkheden. Denk daarbij maar eens aan Ikalsmiddel.nl. Wat heb je nodig om tot succesvolle actie te komen? Voorbereiding is 90% van het succes (Krauthammer).

Wat GA jij hier aan doen?
Dit onderdeel gaat over houding en visie. Door de informatie uit de vorige vraag heb je inzicht over de mogelijkheden, maar dat wil nog niet zeggen dat je er zelf achter staat. Zoek naar motivatie, stimulans, doorzetten (als het tegenzit). Een handig instrument is de creatiespiraal van Knoope. In 12 stappen kan je komen van dromen naar vieren. Wanneer je je wens, actie en succes visualiseert is het mogelijk om in stappen te komen tot verschillende fits.

Wat ga JIJ hier aan doen?
Uiteraard gaat het bij "JIJ" over de verantwoordelijkheid en beslissingen nemen. Jij bent zelf het middelpunt. Als er iemand baat heeft bij deze aanpak en oplossing, dan bij jij het zelf wel. Jij bezit 24 uur per dag, 7 dagen per week en 12 maanden in het jaar het probleem. De oplossing biedt jou dus de allermeeste winst. Ga op zoek naar je Persoon-Job fit en je Persoon-Organisatie fit.

Wat ga jij HIER aan doen?
Maar waarom heb je een zoektocht naar werk? Wat is het uiteindelijke probleem en hoe groot is het? Waar praten we over? Met de antwoorden op deze deelvragen kan je de omvang, de intensiteit, de winst en je motivatie bepalen. Succes komt nooit voor niets uit de lucht vallen.Wat heb je daar voor over?

Wat ga jij hier aan DOEN?
he he, we zijn aan actie toe. De meeste werkzoekenden staan te trappelen van ongeduld. Of toch niet? Praten is misschien leuk en veilig, maar om de plannen uit te voeren is moed en lef nodig. Zie het als het beginnen aan een sport of dieet. De sociale druk en controle wordt sterker als je het samen doet. Samen sporten, samen dieëeten leidt tot meer en langduriger succes. Dus ook je zoektocht naar werk. Wanneer je jouw wens, actie en doel deelt met een ander, ben je meer geneigd vol te houden als het even tegenzit. Ook kan jouw "partner in crime" je motiveren en je successen delen. Hup, aan de slag. In de starthouding.............GO! Kijk eens of Ikalsmiddel.nl jouw begin kan zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.