woensdag 2 maart 2011

De keuze is aan u!

We krijgen altijd veel vragen over de beheersbaarheid van ziekteverzuimkosten in een organisatie. Sinds de Wet terugdringing Ziektekosten in de jaren negentig is de verantwoordelijkheid stapsgewijs verschoven van de collectiviteit van dé Ziektewet (ZW) naar het eigen risico van werkgever én werknemer. In 2005 werd het met de invoering van de Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) er niet duidelijker op. Eén ding is wel zeker: het gaat om GELD!

De WIA kent namelijk 3 soorten arbeidsongeschiktheid:



  • < 35%
  • 35 - 80 %
  • 80 - 100%

De mate van arbeidsongeschiktheid wordt bepaald door het UWV na de twee jaar ziekteperiode. Het percentage zegt niets over de mate van ziekte (dus hoe ziek iemand is), maar over het verlies van inkomen (verdiencapaciteit) door de ziekte. Mensen die meer dan 35 % maar minder dan 80% arbeidsongeschikt zijn krijgen geen volledige uitkering (IVA) maar komen in aanmerking voor een WGA-uitkering. (Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten). Merkt u al een verschil?

Als werkgever kunt u er voor kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de WGA of voor de ZW in plaats van het te verzekeren. Bij de WGA betaalt u dan niet de gedifferentieerde WGA-premie en voor de ZW betaalt u een lagere sectorpremie of een lagere Ufo-premie. Dit eigenrisicodragen neemt u de uitbetalingen en de kosten van re-integratie voor uw eigenrekening (deels verzekerd of niet). Via bijgaande checklist kunt u zelf kijken of het voor u en uw organisatie interessant is of niet.


Die risico's kunnen wel "in-de-papieren-lopen". Niet alleen de tweejaarsloondoorbetaling voor de werkgever, maar ook eventuele boetes voor werkgever én werknemer, alsmede de verplichting voor de werkgever om bij ziekteuitval (van dezelfde aard) binnen 10 jaar te zorgen voor re-integratie van uw ex-werknemer met een WIA. Het is een keuze voor zowel korte- als lange termijn.
Om deze keuze goed te kunnen maken zijn er onlangs 2 websites gelanceerd, waarbij u al werkgever kunt zien of het voor uw onderneming interessant kan zijn om eigenrisicodrager te worden én wat het u dan gaat kosten. Dat was blijkbaar nodig.  Van Dillen Consultancy lanceert beide sites:  www.watgemakkelijkallemaal.nl heeft een ludieke naam (als tegenhanger voor de introductie van de WIA = wat ingewikkeld allemaal) en maakt het voor werkgevers mogelijk hun premie voor 2012-2014 te berekenen. De tweede site www.verzekerdrisicodragen.nl heeft een commercieel karakter en bevat de premies van 8 verzekeraars.

Op deze manier heeft u overzicht en kunt u zelf kiezen. Bent u eigenlijk nog niet "keuzemoe"?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.