vrijdag 21 mei 2010

Knuffel senioren.

Via Pim Posdijk werd ik geattendeerd op een interessant artikel in IntermediairPW over "de oudere werknemer". Interessante materie in tijden van vergrijzing en ontgroening. Hoe ziet IntermediairPW de toekomst van de oudere werknemer?



"De oudere werknemer is in 2020 zeer gewenst" is de uitkomst van het rapport Visions of Britain 2020. Het rapport stelt dat de vooroordelen jegens oudere werknemers niet helemaal zullen verdwijnen, maar voorspelt dat de komende schaarste aan talentvolle arbeidskrachten ervoor zorgt dat ouderen meer kansen krijgen. Naast de kennis en ervaring is vooral door zijn uitgebreide netwerk waar de oudere werknemer het wint van de jonge ambitieuze en gedreven afgestudeerde jongere.
Social media is booming..... Twitter, LinkedIn staan er vol mee. De cursussen, trainingen en lezingen vliegen je om de oren. Sociale contacten en netwerken zijn nu al bijzonder belangrijk en gewild. Ook de recessie is in dit opzicht nuttig geweest, omdat werkgevers hierdoor zijn gaan inzien wat de waarde van het netwerk van de oudere werknemer is.

Maar dan zijn we er nog niet. Want social media heeft een technische component. Het bestaat uit een reëel en een virtueel netwerk. De eerste groep zijn contacten die je regelmatig tegenkomt in het werk, borrels, seminars, sport, studie, vrienden, etc. De tweede groep is vaak een eenmalig contact, een connectie via via of door middel van het internet. Daar moet je mee kunnen/willen werken. De jongere werknemers weten niet beter en spelen tot diep in de nacht games met "vrienden" in Amerika of Australië. Zij zijn gewend aan snelle en flexibele contacten in de wereld. Hun netwerk is anders dan die van de (zorgvuldig) opgebouwde oudere medewerker, die tijd heeft geïnvesteerd in de relatie.
Jong en oud kunnen hier van elkaar leren....... Ze coachen elkaar.

Niet alleen oudere werknemers profiteren van deze ontwikkelingen, menen de trendwatchers. Ook de zogenaamde sandwichgeneratie, die zorg draagt voor jonge kinderen maar ook voor bejaarde ouders, kan rekenen op een soepeler opstelling van werkgevers. Flexibele werktijden zullen veel gebruikelijker worden, omdat de werkgevers het zich niet kunnen veroorloven om deze medewerkers te verliezen.
Vandaar een pleidooi voor de aandacht van de oudere werknemer. Juist vanuit de positieve insteek dat iedereen talenten heeft die bruikbaar zijn in onze maatschappij, kan elke generatie een bijdrage leveren. Om daar gebruik van te kunnen maken, moeten we de organistie zó inrichten dat dit mogelijk wordt en blijft.

AVAfit Tip:
Kijk naar de invloeden vanuit de omgeving en pas uw organisatie, uw strategie en HR hierop aan.
Zorg voor lichamelijke én geestelijke vitaliteit in uw organisatie.
Door het laten samenwerken van werknemers in verschillende leeftijdsgroepen leert men van elkaar.
Het instellen van een gemeenschappelijk doel in het werk vervaagd de verschillen en versterkt de cohesie binnen de groep werknemers.
Schep geen prvileges, maar maak regels en afspraken waar iedere werknemer zich in kan vinden (want jong geleerd is oud gedaan).

Tenslotte een reactie van een britse HR-functionaris op dit rapport:
"I believe that without a sense of fulfilment, progress and growth in our careers, we would swiftly become de-motivated, bored and resentful, before finally moving on in search of pastures new. On the other hand, an engaged worker, tends to be a happy, motivated one who takes pride in not only their own work, but also in the wider goal of the organisation for which they work.
This is precisely the reason I choose to work in HR and it is something I take great pride in. It is also why I think an increasingly influential HR department is imperative for the business of the future.
"

1 opmerking:

  1. Ik krijg de Intermediair inmiddels ook niet meer gratis... In 2020 mag ik mij scharen tussen de 55-plussers. Niet meer (gelukkig?) als werknemer... In het verder uitbouwen van ons bedrijf kan ik natuurlijk als rechtgeaarde HRM'er niet anders dat een vitale en diverse onderneming te maken. Werken met plezier voor iedereen, "vrij en onverveerd" om het maar met ons volkslied te zeggen...

    Pim Posdijk

    BeantwoordenVerwijderen

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.