woensdag 19 mei 2010

HRM ontdekt Darwin.


Alhoewel het Darwinjaar (2009) al voorbij is lees ik nog artikelen over de "must" van flexibele arbeidsverhoudingen. Dat verbaasd mij enigszins. We weten namelijk al lang dat niet de sterksten overleven in een veranderende omgeving, maar juist degene die zich het best kunnen aanpassen aan die verandering. Neem de huismus... Vroeger in elke tuin aanwezig, maar doordat de moderne mens meer van tuinschermen houdt dan van heggetjes, is de tuin niet langer een domein voor de huismus. Er zijn ineens minder huismussen te vinden in Nederland. Flexibiliteit is dus van levensbelang.

Charles Darwin (1809-1882) wordt beschouwd als de belangrijkste grondlegger van de evolutietheorie, vanwege zijn boek On the origin of species by means of natural selection. Gedurende de anderhalve eeuw sinds Darwin heeft de evolutietheorie belangrijke ontwikkelingen doorgemaakt, met name door nieuwe inzichten op het gebied van de (moleculaire) genetica. (wikipedia) Door wetenschappelijk onderzoek breidt de evolutietheorie zich steeds verder uit.

Aanpassingsvermogen is van groot belang om te kunnen overleven. Groot en sterk zijn is geen voorwaarde, maar juist slim en flexibel. In de gedachte van Darwin zal een logge en starre organisatie minder goed in spelen op veranderingen van deze turbulente tijden, dan slimme en snel veranderende organisaties. Meanderen, meebuigen met de wind, zijn veel gehoorde begrippen in verandermanagement. Maar wat kan HRM hier nu mee?

Anita Lettink van NorthgateArinso ziet zeven HR-trends aan de basis van de vraag naar een flexibelere HR-aanpak. (P&O Actueel)
Zij noemt:
- 24-uurs Economie: grenzen van tijd en plaats vervagen. ‘Voorheen had je vooral te maken met medewerkers die van 9-5 bij je op de afdeling zaten, maar dat is nu heel anders. Er werken teamleden in andere landen met ander werkvormen. Soms is er niet eens een overlap in tijdszone van mensen die aan hetzelfde project werken.’
- Nieuwe relaties en werkvormen: werknemers bij HR betrekken. ‘Self-service binnen HR moet beter geïntegreerd en gepersonaliseerd worden. Er bestaat een groot verschil tussen de manier waarop bedrijven met klanten en hun personeel omgaan. Bij klanten kan vaak alles online, terwijl medewerkers nog alles op papier moeten inleveren en bijhouden.’
- Flexibele schil. Tijdelijke contracten zijn voor een bedrijf een handig hulpmiddel om flexibel te blijven tijdens de herstelperiode na de crisis. Tegelijkertijd willen meer mensen freelancen om zo het juiste evenwicht tussen werk en vrije tijd te handhaven. HR moet deze veranderingen ondersteunen door nieuwe contracten op te stellen en nieuwe voorwaarden voor beloningen te bepalen.
- Combineer de krachten van het bedrijf met de talenten van je mensen: hybride talentmanagement. ‘Wat je ziet is dat binnen een bedrijf verschillende afdelingen zich bezighouden met bijvoorbeeld recruitment, management development, beoordelen en belonen. Maar voor de medewerker is dat één geheel van faciliteiten die aan elkaar gekoppeld dienen te zijn. Het is de behoefte van de werknemer daar vloeiend doorheen te gaan, en dus zou HR deze facetten op elkaar moeten afstemmen.’
- Solidariteit. Opvangnet voor meerdere generaties. ‘Verschillende generaties binnen een bedrijf hebben ook andere wensen en verwachtingen ten aanzien van het personeelsbeleid. Het one size fits all-systeem voldoet niet meer, je moet je HR-beleid personaliseren.’ Darwin ontdekte de toegevoegde waarde en het succes van Althruïsme.
- Globalisering: geografische afstanden en sociale media. ‘Door de grote afstand waarop collega’s met elkaar werken, wordt veel gebruik gemaakt van sociale media, en technieken als videoconferencing. Maar dat vraagt wel om nieuwe omgangsvormen die vormgegeven moeten worden.’
- Focus en doe!: think global, act local – wereldwijde HR-diensten dienen aangepast te worden aan lokale regels en wetgeving.

Kijk, daar kunnen we wat mee in de AVAfit gedachte.
Zoek je ook een strategie om te overleven in deze turbulente tijden? Ontdek de invloed van de omgeving op de vraag naar werk (taken) en het aanbod in werk (personeel). Zoek naar de juiste balans en afstemming: aanpassing!

Meer weten over aanpassen? Neem dan contact met ons op via info@personeelsadviezen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.