dinsdag 8 september 2009

Help, ik heb een WABBE!


Een WABBE is een werkgerelateerde Aandoening aan het Bewegingsapparaat in de Bovenste Extremiteit (m.a.w. nek, schouder, arm en hand). Een Wabbe werd vroeger RSI of KANS (Klachten-Arm-Nek-Schouder) genoemd en wordt veroorzaakt door chronische overbelasting door repeterende bewegingen zoals klikken met de muis of het in snel tempo maken van aanslagen op een toetsenbord, waarbij geen of weinig variatie in de werkhouding mogelijk is.
De symptomen bekijkend ( moeilijk te localiseren pijn, tintelingen, krachtverlies, stijfheid, etc.) constateer ik dat ik een WABBE heb.


Maatregelen die genomen kunnen worden om RSI-klachten te voorkomen zijn:
Iets doen op het terrein van
- werkdruk
- werktaken
- werktijden
- werkplek en
- werkwijze.

Werkdruk wordt gezien als een uitermate belangrijke factor bij het onstaan van RSI. Grote werkdruk door deadlines, gebrekkige samenwerking met collega’s of met de leidinggevende, de regelcapaciteit in de werk hebben invloed op stress, wat leidt tot een onbewust extra aanspannen van spieren in de net en schouders.

Repeterende werkzaamheden in werktaken kan je het beste afwisselen met andere taken. Dus loop even naar het kopieer- of koffieapparaat en overleg eens niet in de vergaderzaal maar tijdens een wandeling buiten.

Na maximaal 2 uur computerwerk is het verstandig om 10 minuten te pauzeren, maar als je de mogelijkheid hebt kan je na elk kwartier beeldschermwerk even een paar oefeningen doen. Workpace is zo’n pauzesoftwareprogramma en helpt u daarbij. En na 6 uur computerwerk ..................is het echt tijd voor iets anders.

Een goede werkplek draagt bij aan een goede werkhouding en kan werknemers motiveren meer aandacht te besteden aan preventie. Ook zijn er een aantal preventie-artikelen op de markt, zoals speciale muismatten, ergonomische muizen, aangepaste toetsenborden. Voorkomen is beter dan genezen.

Een goede werkwijze is de werkwijze waarbij een goede lichamelijke en psychische werkhouding centraal staat Luister naar het lichaam, Ga niet door met het werk als je klachten krijgt. Wees je bewust van je verantwoordelijkheid.

Tja, en nu mijn 5 W’s…… Ik moet AVAfit blijven nietwaar?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.