zondag 20 september 2009

Filpmje over Handvest Burgerschap 2009.



Het you tube filmpje gaat over het bevorderen van bewustzijn en verantwoordelijkheid van burgers in de preventie ten aanzien van de schade die wordt toegebracht aan andermans - of openbare zaken. Die schade kost de gemeenschap veel belastinggeld. De Gemeente Zoetermeer wil een aantal spelregels afspreken hoe de buurtgemeenschap deze schade kan voorkomen. Meer weten? Klik hier.

Bij het zien van het filmpje bedacht ik dat dit niet alleen voor materiële zaken opgaat, maar ook in werk. Kunnen we met elkaar niet een aantal afspraken maken ("Geen handvest", zegt de wethouder) waarbij we bewust omgaan met de risico's en de schade die ontstaat als mensen niet (kunnen) werken om hun steentje bij te dragen in deze samenleving? Een soort maatschappelijke bewustwording, dat niet alles getolereerd kan worden? Maar dat we in een samenleving ook samen moeten zorgen voor ons dagelijks brood, wonen, zorg, onderwijs, etc. Het gaat tenslotte niet allemaal vanzelf. We moeten er zelf ook iets aan doen.

In de AVAfit gedachte betekent dit een verandering in de exogene omgevingsplanning. Hoe gaat uw bedrijf en het personeel hier mee om? Willen we onze steen bijdragen als een maatschappelijk verantwoorde onderneming (MVO)? Wat is ons doel? Hoe doen we dit?
Kortom: Als er iets in de omgeving veranderd óf wij willen de omgeving beïnvloeden dat vraagt dit om actie. Bij de juiste keuze ontstaat een consistent en coherent beleid in afstemming op de omgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.