dinsdag 14 september 2010

De kleur van cohesie is WIT.

In de wijk Rokkeveen in Zoetermeer hebben de straten allemaal de naam van een kleur: Hagelwit, Grasgroen, Kanariegeel en Robijnrood. De straten zijn ingedeeld in blokken en de verbindende kruisende wegen heten Paletsingel, Regenboogsingel, etc. Onbewust identificeer je je met de kleur van het blok en straat. Zelf heb ik in "wit" gewoond. 

Wit is een mengsel van alle kleuren uit het zichtbare gedeelte van het spectrum . Zuiver witlicht  heeft geen tint  en is daarom formeel geen kleur , maar een achromatische kleur of een grijstint. In de kleurenpsychologie wordt wit een onbonte of monochrone kleur genoemd. We associëren wit o.a. met schoon, rein, een nieuw begin, maar ook met verveling en saaiheid. Maar bij "WIT" denk ik ook aan ziekenhuizen, verpleging en zorg. Kortom een kleur met tegenstrijdigheden.

Vanmorgen werd ik wakker met een bericht van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat de vraag naar personeel in de zorg blijft toenemen, maar minder hard dan in het verleden. (Trouw 14 sept. 2010) "Van 1985 - 2005 nam de personeelsstrekte in de ouderenzorg met 1,8% per jaar toe. In 2005 was er ruimte voor 220.000 voltijdbanen. En naar verwachting groeit de personeelsvraag van 2005 tot 2030 echter met slechts 1,2% per jaar tot 300.000 voltijdsbanen in 2030. "
Een tegenstrijdig bericht, want HRM in de zorg is al jaren bezig met het bewaken, beheren en stimuleren van voldoende gekwalificeerde "handen aan het bed". De dubbele vergrijzing in de zorg maakt deze sector een "zorgenkindje". Toch blijkt het niet allemaal kommer en kwel en wordt er  veel onderzoek verricht naar verbetering van prestatie in de zorg, vernam ik afgelopen vrijdag tijdens een conferentie in Dublin.

Prof. Karin Sanders en dr. Heleen Shipton onderzochten de invloed van cohesie in een team en teamlearning op de innovatief gedrag van zorgmedewerkers met een transformationeel leidinggevende. Dat bleek interessant, want alhoewel cohesie (sociale integratie, het tonen van kennis, nieuwe ideeën delen, anderen helpen om te verbeteren) ruimte en affiniteit voor teamlearning biedt, blijkt dat teamlearning (intellectuele stimulans, support beiden,  bronnen coördineren en teamresultaat)  het mogelijk maakt voor mensen om innovatief samen te werken door meer cohesie. Beide ingangen werken, maar die van teamlearning heeft meer effect. Teamlearning creëert cohesie. Zou je de conclusie kunnen trekken dat je beter groepen die moeten samenwerken en beter innovatief presteren eerst een groepsopdracht kan geven wat zal leiden tot hechte groep? Dan eerst de cohesie in de groep vergroten en dan een opdracht geven waar ze gezamenlijk tot innovatief gedrag komen? Een nieuwe start met frisse ideeën, een blanco pagina.

Ook een interessant thema (en voor mij een nieuw onderwerp en nieuwe term) was Job crafting, een presentatie door prof. Ricardo Peccie. Job crafting is het zelf vormgeven van het takenpakket van je werk en werkomgeving of van de sociale relaties binnen het werk alsmede de zoektocht tot de ontwikkeling van en aansluiting met je eigen werk om nu én in de toekomst inzetbaar te kunnen zijn. Hoe dit ook klinkt naar "werknemers 2.0-gedrag" het is een must van nu en ook binnen de zorg. Het onderzoek vond plaats bij 400 verpleegkundigen. Peccie zag dat upcrafting (meer doen binnen de definitie van crafting) vooral plaats vond in het eerste jaar en afnam in het 3e jaar van het dienstverband. Down crafting had nog meer onderzoek nodig om er een uitspraak over te doen. Een voorzichtige conclusie is dat je vooral aan het begin van je dienstverband (met een schone lei beginnen) zoekt naar het toevoegen van taken en invloed wil nemen op je baan. Daarna is het minder belangrijk. Die "blanco" start is dus heel belangrijk voor de rest van je carrière in die organisatie.

De kleur WIT geeft dus mogelijkheden voor uw organisatie, HRM, managers en medewekers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.