zondag 12 september 2010

BRAVO blauw past bij jou.

Geheel verrast las ik een nieuwe term: BRAVO. Het komt van de BRAVO-normen: meer Bewegen, niet Roken, minder Alcohol, gezondere Voeding en  voldoende Ontspanning. Gezond gedrag is niet alleen een  zaak van het individu. Bedrijven kunnen hun medewerkers motiveren met een anti-rook beleid, of gezond eten in de bedrijfskantine of een abonnement op de sportschool. Hoe zien we dit terug in de werksfeer? Staat het bij u nog "blauw van de rook"?



Nederlanders raken steeds meer bewust van het feit dat bewegen onlosmakelijk verbonden is met een goede gezondheid.Het aantal Nederlanders dat voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) stijgt en het percentage inactieve werknemers daalt. Dat blijkt uit de in maart 2010 gepresenteerde factsheet ‘Bewegen en overgewicht onder Nederlandse werknemers’, waarin TNO-onderzoek de trends op dit gebied over de periode 2000-2008 in kaart brengt.

Dat roken de gezondheid schaadt is algemeen bekend (het staat zelfs óp de verpakking).
Tabaksrook, komt vrij bij het roken van sigaretten en sigaren. Om een beter beeld te krijgen van de verhouding rokers/nietrokers in Nederland heeft Stivoro, een onafhankelijk expertisecentrum voor tabakspreventie, in 2008 onderzoek gedaan naar de aantallen. Hieruit blijkt dat:
• 25% van de Nederlandse bevolking rookt
• 27% van alle volwassenen (15 jaar en ouder) rookt in Nederland.
• 30% van de mannen rookt en 24% van de vrouwen.
• 24% van de jongeren (10 tot en met 19 jaar) rookt regelmatig.
• Rokers roken gemiddeld 15 sigaretten per dag. 20% rookt minder dan 8 sigaretten per dag, 16% meer dan 22 sigaretten per dag
• Rokers van middelbare leeftijd roken gemiddeld het meeste aantal sigaretten per dag.

De Tabakswet bestaat sinds 1990 en beschrijft het rookverbod in publieke gebouwen.
Door een aanpassing van de Tabakswet geldt vanaf 1 januari 2004 het rookverbod ook
voor alle overige bedrijven met werknemers. Iedere werknemer heeft namelijk recht op
een rookvrije werkplek. Dit betekent dat alle ruimtes waar men tijdens het werk komt
rookvrij moeten zijn. Dus ook bijvoorbeeld productiehallen, kantines, vergaderzalen,
toiletten en trappenhuizen. (Effectory2007)
Sinds 1 juli 2008 is er ook voor de horeca een rookverbod (artikel 10, 11 en 11a van de Tabakswet) en de bestaande “Besluit beperking verkoop en gebruiktabaksproducten” en “Besluit uitvoering rookvrije werkplek, horeca en andere ruimten”. Op www.rokenendewet.nl vindt alle informatie.

De Tabakswet (2004) heeft als basis dat iedere werknemer recht heeft op een rookvrije werkplek. De invoering van deze wet heeft bedrijven en organisaties gedwongen een standpunt in te nemen ten aanzien van hun eigen rookbeleid.
- inpandig wordt roken gefaciliteerd door toewijzing van rookruimten;
- inpandig wordt roken gefaciliteerd door plaatsing van afgesloten rookcabines;
- inpandig mag er niet meer gerookt worden; rokers begeven zich naar buiten voor het nuttigen van een sigaret;

De huidige trend is dat werkgevers steeds vaker het roken faciliteren. Ze kunnen nog een stapje meer doen door op te zoek gaan naar een permanente oplossing met alternatieve prikkels zoals sport bekostigen, afkickcursussen sponsoren, gezond eten aanbieden in de kantine, etc.. Uit recent onderzoek is gebleken dat dit gunstige effecten heeft om het roken in te dammen en daarnaast een beter imago over de werkgever/organisatie creëert. (Effectory, 2007)

Naast werksfeer en bedrijfsimago zijn er diverse bedrijfskosten:
Afwezigheid van de werkplek
Hoeveel werktijd rokende werknemers dagelijks besteden aan roken is afhankelijk van
het aantal rookpauzes, de afstand tussen rookplek en werkplek en het rooktempo.
Een rokende fulltime werknemer betekent al snel een verlies van € 7.500,- per jaar per
rokende werknemer aan rookpauzes.
Ziekteverzuim
Het ziekteverzuim van werknemers wordt in drie kengetallen weergegeven: het aantal
verzuimdagen per jaar, het aantal ziekmeldingen per jaar en het percentage verzuimde
werktijd. Niet-rokers melden zich gemiddeld 1 keer per jaar ziek. Rokers zijn gemiddeld 1, 4 keer per jaar afwezig wegens ziekte. Bij een gemiddeld verzuimpercentage over alle werknemers in Nederland van 4% in 2007, komen zware rokers op 5,8%, matige rokers op 3,8%, ex-rokers op 3,4% en nooit-rokers op 2,4% (CBS). Als een werknemer stopt met roken zal dat al snel leiden tot een lager verzuimpercentage en minder verzuimdagen. De meldingsfrequentie blijft nog enige tijd verhoogd.
Arbeidsongeschiktheid
Van alle arbeidskosten gaat 2% verloren door chronische ziekten (PWC, 2007). De vijf belangrijkste chronische ziekten waardoor werknemers langdurig uitgeschakeld worden, zijn: hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, kanker, luchtwegproblemen en diabetes. Roken is een belangrijke factor bij het ontstaan van deze ziekten. Bij jaarlijkse arbeidskosten in een gemiddeld bedrijf van bijvoorbeeld 2 miljoen euro, kosten chronische ziekten dus ongeveer € 40.000. Het beperken van het aantal rokers kan dit verlies verkleinen en eventueel een premieverlaging tot gevolg hebben.
Vroegtijdig overlijden
Aan 22% van de sterfgevallen onder werknemers kan roken worden toegeschreven (RIVM, 1999).
38% van de mensen die sterven door roken zijn tussen de 35 en de 69 jaar oud. Ze hadden gemiddeld nog 23 jaar kunnen leven als ze niet hadden gerookt (UICC). Brits onderzoek toont aan dat de kans dat rokers overlijden tussen hun 45e en 65e levensjaar drie keer zo groot als bij mensen die nooit gerookt hebben (Sloan, 2004). Wanneer een werkgever stimuleert dat rokende werknemers gaan stoppen met roken
kan dit de gemiddelde inzetbare periode van de werknemers verlengen. Hiermee kan profijt van kennis en ervaring worden vergroot en kosten gerelateerd aan uitstroom voorkomen. Rokers die stoppen vóór hun 50e halveren daarmee de kans om vóór hun 65e te sterven.
Overige aan roken gerelateerde bedrijfskosten
De installatie en het onderhoud van rookvoorzieningen kosten geld. Rokers hebben last van de rookverslaving en moeten regelmatig het werk onderbreken om te roken terwijl niet-rokers kunnen doorwerken. Dit leidt vaak tot onvrede en discussie op de werkvloer.

Met behulp van een rekenmodule http://www.lucom.nl/home/Rekenmodule.aspx
kan eenvoudig inzichtelijk gemaakt worden wat voor een invloed buiten en binnenroken
heeft op de arbeidskosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.