maandag 8 maart 2010

8 maart International Women's day.


Het is bijna niet te geloven: 744 landen doen mee met International Women's Day 2010. In de hele maand maart en in het bijzonder op 8 maart heeft de wereld aandacht voor de economische, politieke en sociale verworvenheden van vrouwen. Organisaties, overheden en groepen vrouwen over de hele wereld kiezen voor verschillende thema's per jaar, gebaseerd op globale en lokale genderproblematiek.

Even een stukje geschiedenis:
International Women's Day (IWD) is gestart rond 1900, een tijd van grote expansie en turbulentie in de geïndustrialiseerde wereld die een booming bevolkingsgroei en de opkomst van radicale ideologieën zagen.
1908: 15.000 vrouwen marcheerden door New York City veeleisende minder uren, een betere beloning en stemrecht.
1909: De eerste officiële Amerikaanse National Women's day (verklaring van de Socialistische Partij van Amerika)op 28 februari. Dit werd gevierd op elke e laatste zondag van februari van het jaar tot en met 1913.
1910: De Internationale Women's Day was geboren. Clara Zetkin (leider van de 'Women's Bureau voor de Sociaal-Democratische Partij in Duitsland) stelde in Kopenhagen voor dat elk jaar in elk land er een viering op dezelfde dag aandacht te vragen voor hun eisen. De conferentie van meer dan 100 vrouwen uit 17 landen waaronder vakbonden, socialistische partijen, werkende vrouwen, en drie vrouwelijke Finse Parlementsleden ontwierpen de IWD.
1911: In Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Zwitserland op 19 maart woonden meer dan een miljoen vrouwen en mannen de IWD rally's campagne bij voor de rechten van vrouwen om te werken, te stemmen, te worden opgeleid, om een openbaar ambt uit te kunnen voeren en het einde van discriminatie in te luiden.
1913-1914: De datum 8 maart wordt officieel de wereldwijde datum voor IWD. In 1914 werden door veel vrouwen in heel Europa campagne gevoerd tegen de oorlog.
1918 - 1999: Gedurende vele jaren heeft de Verenigde Naties gehouden IWD een jaarlijkse conferentie voor de coördinatie van de internationale inspanningen voor de rechten van vrouwen en deelname aan sociale, politieke en economische processen. 1975 is aangewezen als "Internationaal Jaar van de vrouw 'door de Verenigde Naties.
2000 tot op heden: IWD is nu een officiële feestdag in China, Armenië, Rusland, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bulgarije, Kazachstan, Kirgizië, Macedonië, Moldavië, Mongolië, Tadzjikistan, Oekraïne, Oezbekistan en Vietnam. In veel landen wordt het echter door de commercie omgezet in een soort "Moederdag" met bloemen en kleine geschenken aan moeders, echtgenotes, vriendinnen, collega's, enz.

Het nieuwe millennium is getuige geweest van een belangrijke verandering en houdingsaspecten verschuiving in zowel vrouwen en gedachten van de samenleving over de gelijkheid van vrouwen en emancipatie. Veel van een jongere generatie hebben het gevoel hebben dat "alles al bevochten en gewonnen is", terwijl veel vrouwen uit de jaren 1970 maar al te goed weten dat er nog steeds essentiële ingesleten en geaccepteerde ongelijkheden zijn. Want waar blijft de gelijkheid in loon, een juiste balans van vrouwelijke managers in boards, meer gelijkheid in wettelijke rechten, gelijke rechten op onderwijs, etc.? Je hoeft geen feminist te zijn om dit te erkennen en te omarmen. Mannen en vrouwen zijn verschillend, maar ook gelijkwaardig!

Toch zijn er grote successen geboekt en vorderingen gemaakt. Er zijn vrouwelijke astronauten, premiers, universiteits studenten, werkende vrouwen met een gezin, etc. Vrouwen kunnen kiezen.
Jaarlijks op 8 maart, worden duizenden evenementen gehouden in de hele wereld om vrouwen te inspireren en resultaten te vieren. Het verbindt vrouwen uit de hele wereld door het organiseren van politieke bijeenkomsten, zakelijke bijeenkomsten, activiteiten van de overheid en netwerk evenementen, maar ook van lokale ambachtelijke markten, theatric optredens, modeshows en nog veel meer.
Met een steeds groter arbeidsparticipatie van goed opgeleide vrouwen is de soort werkzame bevolking niet alleen in kwantiteit en kwaliteit maar ook in kenmerken zeer veranderd. Dit vraagt om aanpassing en afstemming van de organisatie, leiderschapsstijl, beleid en toepassing van HR-instrumenten. De wereld ziet er anders uit dan honderd jaar geleden.

Dus maak zelf het verschil: think globally and act locally! Vele vrouwen van naam en faam gingen u voor: (zie filmpje).

1 opmerking:

  1. Een prachtig verhaal waarbij mannen en vrouwen verschillend mogen zijn, maar gelijk behandeld moeten worden. Ik ben er helemaal voor en geniet ook zelf van het actief deelnemen aan het werkende leven, zeker nu de kinderen wat groter zijn.
    Toch een kleine maar:
    Ten eerste (n.a.v. een stukje in de krant vandaag) zijn het de vrouwen die het gemaakt hebben, die goed op de voorgrond staan. Nu ook de achtergestelde minder opgeleide, uit andere milieus komende vrouwen.
    Ten tweede: Hoe gaan wij om met de rol van de vrouw uit andere culturen, waarin vrouwen toch onderdrukt worden, maar hier wel in ons land wonen. Wat willen wij en vooral, wat willen zij?
    Twee items om misschien een komend jaar eens goed over na te denken hoe we dat op de volgende vrouwendag ter sprake en vooral ter invulling brengen.
    Het proces is nog niet afgelopen, zoals Esmeralda terecht opmerkt: "vrouwen van nu, denken dat alles al geregeld is" Nee dus. Het is een proces, die nog verder ontwikkeld zal moeten worden!

    BeantwoordenVerwijderen

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.