vrijdag 18 december 2009

Reistijd = Werktijd, of niet?


Wist u dat de Thalys sinds 13 december in 3.18 uur van Amsterdam naar hartje Parijs rijdt? Ik zag mezelf al zitten met "een krantje en een croissantje" zoevend door het landschap achter mijn laptop. Werken en reizen tegelijkertijd. Ideaal zou je zeggen. Wat doen AVAfitte organisaties met dit fenomeen?

De overheid stimuleert de diverse mogelijkheden van mobiliteit al jaren. Ze geven door financiële incentives (zie fiscale regelingen mobiliteit)de mogelijkheid om te kiezen tussen auto, openbaar vervoer, fiets, carpoolen, lease, etc. Maar dat is niet genoeg. De mogelijkheid tot thuiswerken en werken op andere locaties is mogelijk door de ontwikkeling van de technologie, maar onze mind-set loopt achter. Ik heb het idee dat heel veel organisaties een nieuwe vorm van werken nog niet echt prettig vinden. Managers die het woord "controleren" hoog in het vaandel hebben staan en weinig vertrouwen hebben in hun medewerkers is lastig, zeker in economisch lastige tijden en zeker als hun eigen bonus er van af hangt. Prof. dr. Joop Schipper, Hoogleraar Arbeidseconomie Universiteit Utrecht zegt dat Nederland niet is voorbereid op thuiswerken.

Uit een discussie op LinkedIn las ik een paar reacties tijdens de afgelopen dagen op Het Nieuwe Werken:
Heerlijk hele dag thuis gewerkt, trui en radio aan en maar luisteren waar ze vast staan. En in contact via MOC, email en mobiele telefoon met opdrachttp://www.blogger.com/img/blank.gifhtgevers en collegae. En ook nog tijd om eens te koken. Helaas morgen de weg op voor een face to face gesprek.
of
"Het is dat ik morgen met een opdrachtgever een gesprek heb gepland, maar anders waag ik me niet in deze sneeuw. De rest van de week werk ik vanuit huis"
of
"Ik heb eigenlijk geen vast werkplek. Ik werk achter de keukentafel, in de trein, in het café achter een espresso, tijdens een lunchwandeling in het park met een leverancier via mijn mobiel, of 's avonds in de sportkantine als ik een afspraak kan maken met een potentiele opdrachtgever. Het is voor mij 24/7 eigen tijd."

Miljoenen mensen gebruiken LinkedIn, Twitter, Facebook, YouTube en Hyves en zijn virtueel met elkaar verbonden. De 21 eeuw is een open en onbegrensde wereld van samenwerking, creativiteit en communicatie. De macht over de markt verschuift van bedrijven naar sociale netwerken. Bedrijven verliezen de binding met klant en medewerker. Binnen deze organisaties moet dan ook een omslag gaan plaatsvinden: van gesloten, hiërarchisch en onpersoonlijk naar open, authentiek en verbonden. (Lanting)
Om het telewerken te stimuleren en daarmee het woon-werkverkeer te beperken, is een
faciliteit in de wet opgenomen die voorziet in een belastingvrije vergoeding voor de
inrichting van de werkruimte thuis. Voorwaarde is wel dat de werkplek moet voldoen aan de eisen die volgens de ARBO-wetgeving terzake zijn gesteld. De maximale vergoeding c.q. verstrekking bedraagt € 1.815 per vijf kalenderjaren.
Onder deze faciliteit vallen onder meer een bureautafel, een bureaustoel, bureauverlichting en dergelijke, alsook andere aanpassingen van de werkplek ingevolge de Arbo-wetgeving.

Best practice? De bankverzekeraar SNS REAAL kreeg naast de TelewerkJaaprijs ook de TelewerkPublieksprijs. De jury roemt SNS REAAL vanwege de voorbeeldfunctie die het bedrijf heeft voor andere organisaties die overstappen op Het Nieuwe Werken. KPN werd in het zonnetje gezet omdat het bedrijf een bewezen reductie van de CO2-uitstoot realiseerde na verkorting van de reistijd van het personeel.

En internetten kan overal: KPN, T-Mobile (privé of zakelijk), Vodafone en andere telco’s hebben de afgelopen maanden een waar offensief ingezet om mensen via campagnes aan mobiel internet te helpen. Via de zogenaamde dongel kunnen laptops van mobiel, draadloos internet worden voorzien. Sites als http://www.metjelaptoponline.nl of Internetten.nl geven een goed inzicht in de mogelijkheden. Via Hotspots bieden ij ook al een aantal jaar betaalde Wi-Fi aansluitingen. De gebruiker betaalt dan per half uur of uur. Je kunt deze Hotspots bijvoorbeeld vinden via Hotspots Vinden, Wi-Fi Hotspots Info of JiWire. Bedrijven of organisaties als Seats2meet.com, Café-Restaurent Dauphine, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Beans&Bagels en een aantal anderen springen dankbaar in op die lacune en bieden hun klanten gratis Wi-Fi.

Dus werktijd=reistijd=koffietijd=praattijd=wandeltijd=borreltijd=eigentijd.
Een AVAfit bedrijf kijkt of Het Nieuwe Werken technologisch mogelijk is en past bij de strategie, de organisatievorm van het bedrijf. Zo ja? Dan de mensen nog. Laat best practice voor u werken en geef mensen de kans te ontdekken dat er legio mogelijkheden zijn.

Vaststaan op CS Utrecht omdat de treinen niet meer rijden vanwege de enorme sneeuwval? U lacht erom, want u had uw medewerkers vanmorgen vroeg al thuis aan het werk. Helemaal geen reistijd......maar wel fitte medewerkers!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.