maandag 14 december 2009

En er was licht............!


Vandaag was ik aanwezig bij de prijsuitreiking van de PCO (Prijs Creatief Ondernemen) van de KvK in Breda. De drie genomineerden waren: Akkermans Golf & Leisure, Bowltech international en Atex Licht. Het was een spannende strijd, want alle drie de organisaties waren door de voorselectie heengekomen en hadden iets bijzonders gepresteerd in innovatief ondernemen.
En de winnaar is.............................. Atex Licht uit Raamsdonksveer.


Wat is er bijzonder aan Atex Licht volgens de jury. In het rapport komt naar voren:
- de permanente vernieuwing: "telkens het licht opnieuw uitvinden".
- de borging van kennis in het systeem.
- Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Leuk nieuws zult u zeggen, maar wat moet ik ermee in het kader van AVAfit?
Niet alleen de drie bovengenoemde items zijn belangrijk en kenmerkend voor Atex Licht, maar vooral de reactie van Directeur/mede eigenaar Louis de Wit. In zijn korte toespraak startte hij met het oplezen van wat Wikipedia onder "prijs" verstond. Allereerst het winnen van een competitie en ten tweede het verkrijgen van een geldbedrag of waardevolle goederen. Louis gaf duidelijk aan dat het niet om de strijd ging maar om het resultaat en plezier. De prijs was niet voor (alleen) voor hem maar voor het hele team. Hij vroeg dan ook om een applaus voor zijn 9 medewerkers in de zaal. En die kregen ze ook. Louis was zeer content en trots op het beeldje ("Dwalend Licht") en stond zelf te stralen.

Kijk dat is nu AVAfit. Louis laat meteen in zijn presentatie zien dat de drie genoemde krachten van de organisatie ook écht aanwezig zijn. Hij start met nieuwsgierig zijn, onderzoeken wat nu eigenlijk een "prijs" is (1). Dat zoekt hij op en daaraan verbindt hij gegevens uit zijn organisatie. Deze kennis deelt hij met de zaal (2). Tenslotte haalt hij niet alleen de prijs binnen, maar laat de sociale factor van het bedrijf stralen door de medewerkers uit het team te belonen met een applaus (3).

Ik zou zeggen: Een terechte winnaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.