maandag 9 februari 2009

Werkloosheid.


In de periode oktober - december 2008 waren gemiddeld 285 duizend personen werkloos. Dit komt overeen met 3,7 % van de beroepsbevolking. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Oké, waar blijft de afstemming?

Now is the time to change!!! ala Obama of juist niet. Ik zet mijn AVAfit-bril op:
Op de Brabantse Arbeidsmarktdag van 5 februari hoorde ik Ton Wilthagen (Hoogleraar Universiteit Tilburg) zeggen dat er sprake is van een paradox. Aan de ene kant moeten we investeren in kwantiteit en kwaliteit van personeel om de vergrijzing en de ontgroening te lijf te gaan (2015). Aan de andere kant is er een oplopende werkloosheid ten gevolge van de recessie (2009). Ton vroeg de deelnemers van dit seminar ook antwoord te geven op 2 vragen. Ten eerste of werknemers willen ACCEPTEREN dat er in de toekomst sprake is van WERKGELEGENHEID in plaats van baangelegenheid? En ten tweede of werkgevers willen ACCEPTEREN dat zij KETENVERANTWOORDELIJKHEID dragen in de loopbaan van hun personeel?
Indien beide partijen hier "ja" op antwoorden kunnen we beginnen met de "change" in de wetenschap dat beide paradoxen waar zijn en naast elkaar zullen lopen n.l. vergrijzing/ontgroening én de recessie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.