maandag 16 februari 2009

4 Pijlers van sociale innovatie.

De heren Blokland en Van Raalte schreven in het Tijdschrift voor HRM 2 2008 een column "Sociale Innovatie: Investeren in de vernieuwing van de menskant van organisatie loont." De 4 pijlers in het containerbegrip zijn: Organisatorische innovatie, Persoonlijke innovatie, Technologische innovatie en Sociale innovatie.(THRM0208)

Zij trekken de conclusie:
"De basis van sociale innovatie wordt gevormd door oude waarden van goed personeels- en organisatiebeleid. Maar sociale innovatie brengt bredere opgaven met zich mee, op
ondernemingsniveau, in het samenspel met medezeggenschap en zeker ook op het niveau
van de BV Nederland. Daarmee zijn duidelijke aangrijpingspunten voorhanden om daadwerkelijk te komen tot Nederland Innovatieland en een kenniseconomie. Dat investeren in de menskant van organisaties daarbij meer dan ooit loont, moge duidelijk zijn."
Als belemmering voor de innovatie zien zij:
- Sturing vanuit een klassiek hiërarchisch model, wat organisch georiënteerd is.
- maakbaarheidsdenken vanuit strikte wet- en regelgeving onvoldoende impuls levert aan daadwerkelijke vernieuwing. Tevens hebben bepaalde kenmerken uit het Angelsaksische model, zoals verregaande marktwerking, niet stimulerend werken voor sociale innovatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.