donderdag 4 augustus 2011

Levenslang werkloos?


Ken je Susan Lucas al? Zij noemt zichzelf een evil HR-lady. Spannend?  In haar blog las ik: "Hoe lang ben je al werkloos? Langer dan een jaar? dan ben je niet alleen. The Wall Street Journal meldt dat bijna een op de drie Britse werklozen al meer dan een jaar zoeken naar werk."Het CBS meldt dat in Nederland de (voor siezoensinvloeden gecorrigeerde) werkloosheid in februari 2011 uitkwam op 400.000 personen. Dat is 5,1% van onze beroepsbevolking. Er is wel een lichte toename van werkloosheid bij mannen.


In het Britse werkloosheidcijfer zijn geen mensen opgenomen die hebben een parttime baan hebben gekregen, overstapten naar een laag betaalde baan of terug zijn gekeerd naar de schoolbank. Het zijn gewoon grote getallen en hoge percentages. Toch vraagt het geen magie of toverkunst, om het zoeken naar werk anders aan te pakken. Susan zegt:


  1. Erken dat wat je hebt gedaan om aan een baan te komen niet werkt. Je hebt geen fouten gemaakt, maar  -om welke reden dan ook-  is wat je hebt gedaan niet succesvol. Wees bereid om enkele veranderingen aan te brengen.
  2. Doe eens een vrijwilligersbaan en zet het op je cv. In het moderne MVO  zijn organisaties geïnteresseerd in de maatschappelijke betrokkenheid die hun (potentiële) medewerkers hebben.Dus, als je al vrijwilliger in een "goedendoelen"winkel met tweedehands goederen, je helpt met het verven van muren in een jeugdcentrum of het organiseeerr regelmatig een bingo avond in het bejaardenhuis.  zijn dit prima dingen op je CV te vermelden. Zorg echter wel dat het relevante en actueel is. Zo kan een  journalist, een middelbare school leraar Engels aanbieden te helpen met het schrijven van een unit. Ben je een statisticus dan is het misschien interessant om als vrijwilliger een programma effectiviteit model voor het centrum voor de jeugd in gevaar te maken. En ben je een werkloze boekhouder, wordt eens penningmeester bij een sportclub. Ze zullen je dankbaar zijn en niet vergeten.
  3. Sta je op vacaturesites? Ververs dan  je cv regelmatig.. Recruiters zoeken altijd naar nieuwe kandidaten. Door regelmatig te verversen, aan te vullen of bij te werken komt jouw CV weer hoger in de lijst te staan en kom je bij hen weer in beeld. Post het samen met je vrijwilligersbaantje. 2 Vliegen in 1 klap.
  4. Onderzoek niet alleen of de banen die je zoekt beschikbaar zijn, maar kijk ook of deze functies in de toekomst ook actueel blijven. Door technologische veranderingen zullen bepaalde beroepen verdwijnen. Ook door bezuinigingen  zullen niet alle bestaande vacatures je geen baan voor een lange tijd garanderen. Onderzoek of het tijd is voor om- of bijscholing en blijf niet vissen in een vijver zonder vis.
  5. Hoe flexibel ben je? Onderzoek welke vaardigheden nodig zijn voor jouw favoriete baan en kijk hoe organisaties deze experts inhuren. Misschien kan je aan het werk als zzp-er, merk je dat er in een andere regio wél behoefte is aan jouw expertise. Hoe flexibel ben jij als het gaat om loslaten van verworven rechten, zekerheden en vaste woonplaats? Misschien is verhuizen wel een optie.
  6. Praat met mensen.  Deze tip werkt zowel als je uitgaat van specifieke functies als bepaalde bedrijven waar je graag zou willen werken. Probeer een informatief gesprek kan organiseren met een functionaris die jouw favoriete baan heeft of werkt bij die organisaties waar jij denkt een bijdrage te kunnen leveren. Vraag iemand (bij voorkeur via je eigen netwerk) of anders door een "brutaal" telefoon/emailbericht of zij 20 minuten van hun tijd willen vrijmaken voor een kop koffie en een gesprek.Luister goed naar wat ze vertellen en toets of die baan en het werken bij dat bedrijf wel zo leuk en goed zijn als je denkt. Maak tegelijkertijd gebruik van de gelegenheid om te vragen of de persoon weet of hij/zij vacatures kent.  Dit is niet het moment om jezelf te verkopen, dit is tijd om te leren.
  7. Investeer in jezelfWelke kennis je ook hebt, misschien is het nu niet voldoende of niet actueel genoeg. Zie de kosten voor een cursus of opleiding dan als een investering in je zelf. Zoals je naar de kapper, sportschool en sauna gaat, kan je ook tijd (en geld) vrijmaken voor onderhoud van je geest. Heb je echter geen geld (over) dan zijn er diverse gratis seminsars, lezingen en bijeenkomsten waar je je kennis kan updaten en aanvullen. Misschien ontmoet je daar ook vakgenoten en mensen die je verder kunnen helpen in je zoektocht.
  8. Vertel mensen dat je op zoek bent naar werk. Twee paar ogen zien meer dan één. Zeg: "Ik heb de afgelopen 7 jaar gewerkt in de financiële sector, maar ik ben op zoek naar een nieuwe kans of leuke uitdaging. Wil jij met me meekijken?" 80% van vacatures worden ingevuld door de inzet van het netwerk. Proberen dus!
  9. Wees niet té kieskeurig, maar solliciteer doelgericht. Niet altijd is het goed om te hoog in te steken en uit te zijn op promotie, maar zoek ook niet telkens beneden je capaciteiten. "Je bent te zwaar en overgekwalificeerd" krijg je dan als repliek. Weg is de door jou ingestoken tijd en energie. Jammer, want vaak is de kans groter wanneer je zoek naar banen in de breedte van jouw specialisme. Kijk naar nieuwe ontwikkelingen in jouw vakgebied en maak verbindingen met jouw kennis en ervaring. Wat kan jij toevoegen?
  10. On line opruiming. Ben je actief op Hyves, Facebook, Twitter, etc.? Zorg ervoor dat je profiel er goed uit ziet. De informatie moet correct en van belang zijn. Verwijder alle overbodige rommel, foto's die je profiel niet ondersteunen of specifieke informatie over bijzaken zoals politieke boeken die je leest of boeken  hoe u uw huwelijk verbetert. Veel te veel informatie.) Stel jezelf de vraag: "Wat zouden mensen denken over mij, als ze onderzocht mijn online aanwezigheid? "
  11. Behandel uw zoektocht naar een baan als een full-time baan. Uw baan verandert vanaf vandaag in "werkloos" naar "beroepssollicitant". 8 Uur per dag ben je bezig met de zoektocht naar een neiuwe baan verder. Ontspan tussendoor, geniet van het leven en zorg goed voor je zelf. Een zelfbewuste en zelfverzekerde sollicitant is een betere gesprekspartner tijdens een sollicitatiegesprek en straalt dit ook uit. Dit vergroot de kans op succes!

Het vinden van een nieuwe baan is niet gemakkelijk. Maak gebruik van bovenstaande tips en begin  vandaag met (minstens één van) deze veranderingen. Darwin wist al dat niet de grootste en sterkste dieren overleven, maar juist die zich snel kunnen aanpassen aan de veranderende omgeving. Be AVAfit!




Door Esmeralda de Vries
www.avafit.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.