maandag 2 augustus 2010

Nieuwe regels per 1 juli 2010.

Elk jaar op 1 juli zijn er weer een aantal nieuwe regels van kracht. 2010 Is daarop geen uitzondering. Het overzicht van deze regels kunt u vinden op http://www.antwoordvoorbedrijven.nl/actueel/nieuwe-regels-1-juli-2010. Voordat ik de blog wijt aan het onderdeel "Personeel" valt mij op dat de andere categorieën zijn: Belasting (logisch), Verkeer&Vervoer en Overig. Waar komt dat "Verkeer&Vervoer" vandaan? Een leuk thema voor de maand augustus: Mobiliteit!  

De verandering op het gebied van Personeel hebben te maken met digitalisering, zoals het digitaal aanleveren van het loonstrookje en digitale mededelingen over de arbeidsovereenkomst. Dat is nieuw en zóóóó 2010. Toch zie ik dit als een soort keerpunt. Definitief staat vast dat de technologische ontwikkelingen een stap verder zijn. Ook al moet de Nederlandse werknemer er nu nog toestemming voor geven, hij/zij zal (of-ie-het-nu-leuk-vindt-of niet) achter de computer gezet worden. Voor waarschijnlijk 95% is dat geen enkel probleem, maar ik kom toch nog steeds mensen tegen die de digitale verkeersweg niet op WILLEN!

Misschien vreemd dat ik wat sceptisch sta tegenover het punt "Gratis advies over scholing op de werkvloer voor MKB". Maar als ik de doelstelling lees:"Met de nieuwe stimuleringsmaatregel geven de ministeries van OCW en SWZ met MKB_Nederland uitvoering aan aanbevelingen van de Denktank Leren en Werken, Die adviseerde het kabinet vorig jaar om de leercultuur in het mkb te bevorderen en over de wijze waarop mkb-bedrijven daarbij kunnen worden ondersteund. Voor het totale project wordt 5 miljoen euro uitgetrokken".  wordt ik wat argwanend. Het gaat om 500 bedrijven en geselecteerde branches die advies mogen gaan geven. En ook al is de inzet het versterken van de interne leercultuur (prachtig!), gericht op brede en duurzame inzetbaarheid van medewerkers (hoera!), vraag ik me toch af of er nog steeds bewijs nodig is voor de relatie tussen prestaties en het bedrijf en de motivatie van werknemers. In de afgelopen maanden hebben diverse AVAfit blogs vol gestaan met best-practice van HRM&Performance. Waarom nu een soort "Proef" waarvan  "de uiteindelijke resultaten worden gedeeld met andere bedrijven en branches, opdat ook zij hier hun voordeel mee kunnen doen."

De verhogingen van het minimum(jeugd)loon per 1 juli is standaard. Dit jaar stijgt he met 0,6%. Ook de utikeringen zoals AOW, WW, WIA, WAO en Wajong zijn gestegen. Onze Nederlandse solidariteit geldt nog steeds voor zieken, ouderen en zwakkeren onder ons. Ik ben benieuwd hoe het komende kabinet daar over denkt.

Tenslotte is er de vervallen verplichting tot personeelsinstructie voor particuliere beveiligingsorganisaties en rechercebureaus. Een vreemde eend in de bijt. Zowel op de site als bij het agentschap en de Overheid is geen informatie aanwezig waaróm dit is afgeschaft. Wat is de aanleiding en het doel hiervan? Helaas zijn alle contactlijnen naar Antwoordvoorbedrijven (waarschijnlijk wegens de vakantie) gesloten.  Het antwoord op de vragen volgen in blogs later deze maand.

Tot voor nu.
U kunt met een gerust hart van uw vakantie genieten:

  • Uw digitale arbeidsovereenkomst en loonstrookje worden beveiligd door software
  • MKB-Nederland selecteert vast de beste bedrijven om u van gratis advies te voorzien. Beveiliging niet nodig.
  • Uw minimum loon is gegarandeerd
  • Het personeel van beveiligingsorganisaties en rechercebureaus wilt u tijdens uw vakantie toch niet tegenkomen.

Of misschien toch wel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.