vrijdag 8 januari 2010

Sollicitatietraining voor jongeren.

Aangenaam verrast hoorde ik gisteren op het journaal, Eenvandaag en las ik in Spits, op Twitter en internet dat jongeren behoefte hebben aan sollicitatietraining. Is dat iets van deze tijd?

sitestat

In 2006 heb ik in samenwerking met een grafittispuiter een visuele training ´Solliciteren kan je leren` voor eindexamenklassen VMBO-HAVO-VWO gemaakt. De decanen van verschillende scholen waren enthousiast maar kregen helaas de handen in de lerarenraad en de oudercommissie niet op elkaar om deze training additief aan de leerlingen aan te bieden. Waarschijnlijk was de arbeidsmarkt zo gunstig dat ouders en leerlingen geen toegevoegde waarde zagen in de voorbereiding en tips&advies die een dergelijke training heeft. "Het werk ligt op straat".

Nu blijkt dat anders te zijn. Er is een toenemende jeugdwerkloosheid onder afgestudeerden. Maar zelfs studenten die een vervolgstudie volgen combineren dit graag met een baan(tje). De krantenwijk is passé, ze zijn te oud voor bordenwasser en vakkenvuller, maar willen best aan de slag. In de horeca mikt men op de groep studenten die flexibel en buiten kantoortijden kan/wil werken. De student zoekt naar een serieuze baan.

Ja, ik ken ze ook de arrogante jongere en de stamelende jongere die na het sollicitatiegesprek niet in aanmerking komen voor de baan. Het gedrag van deze sollicitanten komt vaak voort uit een slechte voorbereiding. En die voorbereiding begint al op school.
Als jongeren verwachten dat het bedrijfsleven juist op hen zit te wachten en in het eerste kennismakingsgesprek over salaris, telefoontje, laptop en lease auto beginnen, schiet dit in het verkeerde keelgat van de ("Old school") leidinggevende. Toch zal ook een stotterende, zenuwachtige en onzekere kandidaat die eigenlijk niet kan verwoorden waarom hij/zij in deze vacature voor het bedrijf van toegevoegde waarde kan zijn, ook niet uitgekozen worden als nieuwe medewerker. Het valt of staat met een goede voorbereiding.

Enigszins toevallig heb ik op de Eerste Oosterhoutse Beursvloer van 8 december 2009 opnieuw contact gezocht met twee scholen HAVO/VWO en MBO. Met deze scholen heb ik afgesproken om in februari een aantal gratis gastcolleges te geven over solliciteren. De training uit 2006 kwam weer van de plank en vormt de basis voor deze training. Het gaat vooral over het kantelen van het paradigma op werk: flexibel werken, nieuwe technologie en nieuwe arbeidsverhoudingen in een veranderende maatschappij. Waar liggen je kansen en hoe pak je het aan?
De omgeving is veranderd, het werk ligt niet meer op straat en de jeugd ziet zelf ook in dat je solliciteren móet leren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.