woensdag 19 augustus 2009

Landje-pik?


In eerder blogs schreef ik over de generatie Desperado. Hieruit vloeiden diverse Tweets met Pedro de Bruyckere voort en had ik met hem een anderhalf uur durend telefoongesprek over Jeugd en de werknemer van de toekomst. Via Twitter gaf hij de tip over een de ontwikkeling dat hoogopgeleiden de banen van lager opgeleiden inpikken.

Pedro De Bruyckere, regent en pedagoog, verdiept zich al jaren in de leefwereld van jongeren en is een zelfverklaarde verslaafde aan populaire cultuur. Hij werkt momenteel in de lerarenopleiding secundair onderwijs van de Arteveldehogeschool en doet onderzoek naar het gebruik van popmuziek in de klas. Als spreker streeft hij er steeds naar om moeilijke theorieën zo helder mogelijk uit te leggen en te vertalen naar de praktijk aan de hand van ontelbare voorbeelden. (www.xyofeinstein.wordpress.com)
Tijdens ons gesprek kwam ter sprake dat resultaten van onderzoek naar jeugd meer vertelde over de bias van de onderzoeker dan de jeugd zelf. De auteurs van het boek De Einstein Generatie hadden niet de pretentie wetenschappelijk te zijn, maar het is wel door de wetenschap opgepakt. Pedro gaf aan dat we daardoor de toekomstige werknemer misschien verkeerd inschatten.
Zo zou de jeugd veel conservatiever zijn dan we denken en zijn jongeren een 'droomconcept'. En multitasking? Dat bestaat niet. Het is telescoping. Pedro vertelt meerdere malen dat mensen maar 7-8 prikkels tegelijkertijd kunnen verwerken en zich dus focussen op 1 ding. Zo ook de jeugd (zelfs tijdens computergames). De jeugd overschat zichzelf en wij ook hen. Denk maar aan de vele problemen met mobiele telefoonabonnementen en het downloaden van ringtonen.

Volgens Pedro gaat het bij de toekomstige werknemer vooral om 'Quality of Life'. Ze zoeken naar banen met een zekerheid voor een goed leven. Nu blijkt 1 op de 5 mensen niet abstract te kunnen denken (Piaget): kan daardoor niet kiezen, heeft meer structuur nodig en past moeilijk in onze kenniseconomie. Toch hebben we nu en in de toekomst een tekort aan slagers/bakkers, loodgieters, leerkrachten en mensen in de Zorg. Dit zijn eigenlijk geen banen voor hoger opgeleiden. Landje-pik dus.
Daarnaast bestempelen we jongere werknemers als jobhoppers. Pedro relativeerde dit begrip met de uitleg dat veel jongeren denken: Nu kunnen we dit nog doen. Later zitten we vast en verantwoordelijk voor huis-haard-gezin. Laten we er nu gebruik van maken flexibel te zijn.
Pedro vat samen: De toekomstige werknemer gaat voor Sfeer, Ontplooiing en Quality of Life.

Een AVAfit bedrijf speelt hier op in en doet er zijn voordeel mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.