vrijdag 28 augustus 2009

Het Boiling frog syndroom.


Vorige week sprak ik Theo Mensen die mij attendeerde op de oratie van Aukje Nauta over het Boiling frog syndroom. Theo's punt is dat "werknemers doorgaans onvoldoende relevante informatie hebben en krijgen over ontwikkelingen in lokale/regionale en sectorale arbeids(deel-)markten. Het is één van de oorzaken waardoor mensen niet in de gaten hebben dat er met hun inzetbaarheid (employability) iets mis is of mis dreigt te gaan (vgl het water gaat heel langzaam te heet worden). Als je dat niet door hebt, dan kan het dus gemakkelijk mis gaan met het onderhoud van de competenties die je nodig hebt voor een goede functievervulling en tegelijkertijd nodig hebt om inzetbaar en geschikt te blijven voor de vervulling van beschikbare en beschikbaar komende functies."
Is dat nou AVAfit?


Het boiling frog syndroom werkt als volgt:
Als je een kikker in een pan kokend water gooit, schrikt de kikker en springt er meteen uit. Hij redt zichzelf.
Zet je een kikker in een pan koud water, die je langzaam opwarmt, blijft de kikker zitten en kookt zichzelf tot de dood er op volgt.

De vergelijking gaat op wannweer je de kikker en pan met water vervangt door medewerker en organisatie & beleid:
Als je als medewerker ineens wordt geconfronteerd met veranderingen die bedreigend zijn, reageer je allert en onderneem je actie.
Door langzaam de omstandigheden te veranderen en van "aangenaam" op te voeren naar bedreigend (eerst lekker warm en daarna kokend) dan blijven medewerkers zitten en worden passief. Medewerkers wennen aan het comfort van de situatie en zien de bedreiging niet aankomen. Daardoor komen ze te laat in actie. Indien hun baan op de tocht staat of er reorganisaties aangekondigd worden kunnen ze geen kant meer op en worden ze werkloos i.p.v. tijdig op zoek naar nieuwe uitdagingen in andere bedrijven/branches.

Een AVAfit bedrijf weet dit effect te vermijden. Werkgever én werknemer zijn beiden gebaat bij een actief en duidelijke HRM beleid, zodat beide partijen tijdig hun strategie kunnen bepalen. Beide partijen zullen zich bewust moeten zijn van hun verantwoordelijkheid en de invloed die zij kunnen nemen in werkzekerheid. Fitte organisaties en fitte medewerkers!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.