dinsdag 14 juli 2009

AVAfitte Zorg.


Vanmorgen hoorde ik op het journaal dat verschillende ziekenhuizen de afspraak met elkaar hebben gemaakt om geen personeel bij elkaar weg te kapen.

Terwijl de afstemming die is gemaakt door de ziekenhuizen heel duidelijk valt onder de omgevingsfit ("vergrijzing" en te weinig handjes-aan-het-bed), zit hier ook een strategische fit in. Alle ziekenhuizen opereren op dezelfde markt, hebben hier en daar een "eigen" specialisme, maar werken volgens hetzelfde politieke, economische en technologische systeem. Waarom zal je dan ook "vissen" in andermans vijver?

Dat zorg alleen maar procedures volgt en zich inzet voor de kwaliteit aan zorg voor de cliënt is niet helemaal waar. Tijdens (interim)opdrachten bij HRM in zorginstellingen hebben we onderzocht of we met Eerder Verworven Competenties (EVC) een betere afstemming konden krijgen tussen de vraag naar en aanbod in werk.
Zo werden een ex-tuinman, ex-schipper, ex-huiswerkbegeleider, ex-uitsmijter, ex-gevangenisbewaarder en een moeder van 12 (inmiddels) volwassen kinderen geselecteerd en samengesteld tot één begeleidingsteam voor pubers met een beperking. Deze medewerkers werden geselecteerd op hun talenten en niet op het "papiertje". Het bleek een succes, want niet alleen behaalden de meesten binnen korte tijd het benodigde diploma maar bleken de expertise en de nieuwe kennis in de organisatie meer mogelijkheden te bieden. "Nieuw bloed" in huis in een dynamische markt.

Deze twee voorbeelden geven aan dat een fitte organisatie zich bewust beweegt tussen kansen en bedreigingen op de markt. Niet "zo-maar-een-dotje-doen", maar afstemmen op doelen met oog voor de omgevingsvraag: AVAfit!

Heeft u vragen? Wilt u ook eens weten hoe we strategisch te werk gaan? Meld u dan aan via het contactformulier. We zijn nieuwsgierig naar uw vraag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.