dinsdag 17 januari 2012

Figuranten moeten lachen!





Elk jaar is weer een film 
Waarin politici acteren 
Waarin strategen met een glimlach 
Nieuwe wapens demonstreren 


Elk jaar is weer een film 
Die gemaakt wordt voor het geld 

Dus je ziet maar weinig liefde 

Je ziet alleen maar veel geweld 



Elk jaar is weer een film 
Voor het Hollywood-archief 

Met een vuurwerk boven 

Bagdad, Sarajevo, Kigali 



Maar wie spreekt er van de figuranten
Gewone mensen in alle landen 

Mensen zoals jij en ik 

Op zoek naar het geluk 
Mensen zoals jij en ik 
Op de vlucht 
De figuranten 



De figuranten zijn gemaakt
Voor de grote massascenes 

Je ziet ze gaan in lange rijen 

Om te vluchten of te sterven 



En ze verdwijnen in de tijd
Voor een eindeloze reis 

Geen van hen wou ooit een oorlog 

Maar zij betaalden wel de prijs 



En aan het einde van de film
Zie je alleen de grote namen 

Dat zijn de helden van het jaar 

Die de geschiedenis bepalen.


"Figuranten"
door Stef Bos.


Dit lied was het intro van ds. Gerard Rinsma. Het trof mij. Niet alleen om de mooie tekst en zijn boodschap, maar vooral om de metafoor van hoofdrolspeler en figurant. Tijdens zijn "performance" bedacht ik de titel van deze blog: Figuranten - moeten - lachen. En wel om 3 redenen:


1. Figuranten.
Gerard Rinsma vroeg aan de kinderen, die voor hem op de grond zaten: ""Wat wil je later worden als je groot bent?". Toen de kinderen niet los kwamen met suggesties, zong "Frits" (een handpop van Rinsma) een lied, waarin hij vele droomberoepen noemde: Astronaut, brandweerman, etc. Ik bedacht me dat het dagelijks werk ook wel op een film lijkt. Maar speel je nu een hoofdrol in je droombaan of ben je figurant? Wil je strategisch acteren met veel geld op "Hollywood" top niveau? Of begrijp je dat elke baan een schakel in het geheel vormt. Van koffiejuffrouw tot directeur en van datatypiste tot salesmanager. Een organisatie zonder medewerkers is als een film zonder figuranten. Kijk nu eens zelf wie de hoofdrolspelers en figuranten zijn in jouw werk. In plaats van het jagen en jachten, versnellen tot steeds meer, hoger en voor meer geld kan je ook genieten van jouw bijdrage op dit moment. Het gaat niet om de macht, het gaat om de voldoening.

2. Moeten.
Regels zijn nodig om met elkaar te werken. Maar in ons overgereguleerde Nederland worden we gek van deze regeltjes die ons monddood en passief maken. Om te kunnen leren, ontwikkelen en verbeteren hebben we een kader nodig van regels, slechts de vrijheid om te kunnen presteren. Net als een vis de oceaan nodig heeft om in te zwemmen (buiten de oceaan is het snel afgelopen met de vis). Die regels moeten niet klemmen, maar ons de ruimte geven om de vrijheid te ontdekken. We moéten niks, maar kúnen alles. We kunnen laten zien wat we in ons mars hebben en dat tovert een glimlach op onze lippen. Dus ala Toon Hermans: Waar is op heden de lach gebleven? 

3. Lachen.
Valt er eigenlijk nog wel iets te lachen? We laten de crisis of "Blue Monday" toch niet de overhand krijgen? Lachen is gezond. Een lach werkt bevrijdend. Zo komen er in het lichaam dat schatert van de lach, endorfine vrij, stoffen zoals serotonine en dopamine die ontspannend zijn. Het werkt tegen zwaarmoedigheid, pijn en depressie. Een lachbui kan zo heerlijk opluchten. Heerlijk, even wat anders dan de sleur. Even uitbreken en de boel de boel laten. Je voelt een glimlach op je gezicht verschijnen wanneer je iets hebt gepresteerd waar je trots op bent. Waarom niet even voluit een lach? Een hoofdrol is niet altijd het belangrijkst. Dus blijven lachten: het is gratis en je geeft jezelf een cadeautje.


Kortom:
In de aftiteling van de film zijn alleen de grote namen zichtbaar. Alleen de grote namen ontvangen de hoofdprijs. Maar zonder de figuranten stellen zij niets voor Laten we eens goed kijken en zien wat we nu eigenlijk presteren. Iedereen is belangrijk..........En voluit lachen, hoor! Be AVAfit!

Luister naar het lied "Figuranten".



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.