vrijdag 24 juni 2011

Burnout in de zorg lijkt een contradictie.


Bij goede, gezonde en betaalbare zorg denk je zeker niet aan burnout. Volgens Deborah Legge, een erkende gedragstherapeut in Buffalo zijn er bepaalde aspecten van een baan die kunnen bijdragen aan een depressie of een depressie verergeren. Hier de tien meest stressvolle beroepen ter wereld. En wat zien we: de gezondheidszorg komt niet erg best af....... Dat geeft ons te denken.

1. Verpleeghuis/kinderopvang: Maar liefst 11% van de werknemers in deze sector krijgt in hun loopbaan te maken met een depressie. Christopher Willard, klinisch psycholoog aan de Tufts University zegt dat een typische dag bestaat uit voeden, baden en zorg voor anderen, die vaak niet in staat zijn om hun verzorgsters te bedanken of waarderen. Volgens Willard is dat vaak omdat ze te ziek zijn of nog te jong.

2. Horecapersoneel: Deze werknemers krijgen vaak een te laag loon, moeten vaak overwerken met mensen die hen elke dag vertellen wat ze moeten doen. Ongeveer 10% van de werknemers kreeg het afgelopen jaar te maken met een depressie. Volgens Legge kunnen mensen echt onbeschoft zijn en is er veel fysieke inspanning.

3. Maatschappelijk werkers: Het is voor maatschappelijk werkers waarschijnlijk geen verrassing dat ze zo hoog in de lijst staan. Omgaan met misbruikte kinderen of met probleemgezinnen zorgt ervoor dat dit een veeleisende en stressvolle baan is.

4. Werken in de gezondheidszorg: Deze groep bestaat uit artsen, verpleegkundigen, therapeuten en alle andere beroepen waar mensen het beste van zichzelf geven zonder zichzelf een beetje te sparen. Werknemers in de gezondheidszorg hebben veel lange en onregelmatige werkuren. Bovendien zijn er dagen waarop het leven van patiënten letterlijk in hun handen ligt. Mensen in deze sector worden elke dag geconfronteerd met ziekte, trauma’s en de dood.

5. Kunstenaars, entertainers en schrijvers: Wisselend salaris, onzekere uren en isolatie. Creatieve mensen kunnen gevoeliger zijn voor stemmingsstoornissen. Ongeveer 9 procent uit deze sector kreeg het afgelopen jaar te maken met een depressie. Een bipolaire stoornis komt veel voor bij entertainers en artiesten laat Legge weten.
6. Leerkrachten: Er worden steeds meer eisen aan leraren gesteld. Buiten de lesuren om is er nog veel werk en er wordt veel werk mee naar huis genomen. Volgens Willard is er van buitenaf vaak veel druk. Zo is er veel druk van de leerlingen, hun ouders en de school. Zij stellen allemaal hun eisen en geven hun mening. ‘Dit maakt het moeilijk voor leraren om hun ding te doen’, aldus Willard. 
7. Administratief personeel: Mensen uit deze sector kunnen last hebben van een klassiek geval van hoge vraag, geringe controle. Ze krijgen van alle kanten opdrachten binnen. Maar ze staan helemaal onderaan de ladder op het gebied van controle. Ze mogen amper zelf beslissen en hebben vaak onvoorspelbare dagen. Bovendien worden ze vaak niet erkend voor al het werk dat zij doen om het leven voor iedereen makkelijker te maken.
8. Onderhoudswerkmannen: Deze werknemers worden alleen maar aangesproken als er iets misgaat. Ze hebben te maken met onregelmatige uren, zijn soms seizoensgebonden en draaien vaak nachtdiensten. Ze krijgen vaak slecht betaald voor een lastige klus. De werknemers zijn vaak geïsoleerd en het werk kan soms gevaarlijk zijn. 

9. Financieel adviseurs en accountants: 
Stress, stress en stress. ‘Deze mensen zijn verantwoordelijk voor andermans geld, terwijl ze geen controle over de markt hebben’, zegt Legge. Regelmatig zullen er mensen naar hun schreeuwen als ze geld verliezen.
10. Verkopers: Mensen die werken in de verkoop zijn nummer 10 in de lijst, maar er zijn genoeg redenen waarom deze baan kan bijdragen aan een depressie. Veel verkopers werken op commissiebasis, wat betekent dat je nooit weet hoeveel je elke maand verdient. Ze zijn veel onderweg, waardoor ze minder tijd hebben voor familie en vrienden.

Het idee van AVAfit vraagt om afstemming. De medewerkers moeten niet alleen over de juiste talenten, kennis, en vaardigheden beschikken, ze moeten ook nog bij het werk en de organisatie passen. Het gaat om een Persoon-Job fit én een Persoon-Organisatie fit. Het werken in de zorg vraagt (tegenwoordig) om kernwaarden in de vorm van 5 P's: Persoonlijk, Productief, Pro-actief, Prijsbewust en Plezierig. Florence Nightingale bestaat allang niet meer, maar iedere zieke waardeert "de zuster" (of broeder) aan het bed die tijd en aandacht heeft. Die empathie vraagt om passie voor het vak. Dus opgepast met lean in de zorg, het kan zomaar de doodsteek zijn voor goede wil en goede zorg..
Maar goed als u liever in de sales of op het financiële vlak uw geld verdient houd ik u niet tegen...........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.