maandag 14 mei 2012

De voorspelbaarheid van de Maya kalender.

Is 20 december 2012 het einde van de wereld of toch niet? Hing eerst nog het definitief einde als het zwaard van Damocles boven ons hoofd omdat die Maya kalender al vaker met succes belangrijke gebeurtenissen in de tijd had voorspeld. Voorzichtig hielden wij er (al is het maar ver achter in ons hoofd) er al rekening mee dat een verandering in de wereld toch wel eens waar kon zijn: "Resultaten uit het verleden zijn misschien WEL een garantie voor de toekomst!".


Nu blijkt dat er een andere Maya kalender is gevonden uit de 9e eeuw die voorspelt dat de wereld de komende 7000 jaar niet zal veranderen. Misschien is voorspellen toch wel iets anders dan gewoon iets voorlezen...............


De afgelopen maanden heb ik onderzoek gedaan naar de vooroordelen over en de gevolgen daarvan voor de 45+ werknemers en werkzoekenden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat zal niemand, die op social media actief is, zijn ontgaan. Zo ontmoette ik ook allerlei experts en mensen die zich bezig houden met dit item of in aanverwante richting onderzoek doen. Neem nu dr. Annet de Lange:
Annet de Lange: ‘Als je praat over leeftijd in relatie tot werk, kun je je niet beperken tot kalenderleeftijd alleen. Dat is een slechte voorspeller van iemands inzetbaarheid. Ouder worden verwijst naar veel verschillende lichamelijke en psychologische, maar ook sociale en maatschappelijke veranderingen over de tijd.  Voor ieder mens pakt dit proces anders uit. Daarom is er meer diversiteit onder oudere dan onder jongere werknemers en daar kun je als werkgever goed op inspelen. Naarmate we ouder worden, worden we unieker. Hoe lang iemand in staat is om door te werken hangt af van diverse omgevingsfactoren. Aan de ene kant ervaren oudere werknemers push factoren die hen negatief kunnen beïnvloeden en de beslissing om met pensioen te gaan, kunnen versnellen. Voorbeelden van werkgerelateerde push factoren zijn: een negatieve beeldvorming over ouderen op het werk of negatieve relatie met de leidinggevende. Daarnaast zijn er pull-factoren die ouderen juist motiveren om door te werken. Prikkels van binnen en buiten de organisatie zoals een aantrekkelijke financiële regeling om door te werken, of interessante opleidingstrajecten en loopbaanperspectieven.’ Deze theorie van push en pull factoren stelde Annet de Lange op samen met prof. dr Beatrice van der Heijden van de Radboud Universiteit Nijmegen."


Dr. Annet de Lange deed met anderen onderzoek naar de duurzame inzetbaarheid van de oudere werknemer (2012). Uit dit onderzoek bleek dat er vanwege het geringe (wetenschappelijk) bewijs in de huidige literatuur geen harde uitspraken over de determinanten gedaan kunnen worden, alhoewel er in de zowel de grijze als de wetenschappelijke literatuur in rapporten artikelen met persoonskenmerken wordt gewerkt. Denk hierbij aan leeftijd, geslacht, opleiding, inkomen, leefstijl, gezondheid en kennis en ervaring. Opvallend was dat er met leeftijd altijd (en alleen) gekeken wordt naar de chronologische of kalenderleeftijd. en niet naar de functionele leeftijd (gezondheid), organisatieleeftijd ( aantal jaren dienstervaring of functieduur) en leefsituatieleeftijd (bijvoorbeeld burgerlijke staat) en maar zeer beperkt naar psychologische leeftijd (beeldvorming). De scheidslijn tussen oud en jong liep uiteen van 45 tot 55 jaar.
Daarnaast wordt wel gekeken naar de invloed die familiekenmerken, zoals een werkende partner en hobby's of zorgtaken, hebben op de duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers Dat regelcapaciteit is die situaties een positieve werking hebben is bekend en dat wordt onderzocht en meegenomen. Maar ook de soorten en omvang van het dienstverband, de relatie met en steun van de leidinggevende, de fysieke en mentale belasting ontbreken nog vaak.
En terugvallen op ontziemaatrelegen, VUT of CAO's lijkt nauwelijks bewijs te leveren voor de werking van de maatregelen. Dus doorwerken tot je 65e in beroepen in de bouwnijverheid, zorg, onderwijs, industriële beroepen en horeca ligt blijkbaar niet voor de hand. (2012, p 46-47)

Er is dus meer nodig dan alleen naar iemands leeftijd vragen om hem/haar in te delen in de groep "seniore werknemer". Zou dit het begin zijn van het doorbreken van de negatieve spiraal der vooroordelen?
Be AVAfit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.