woensdag 8 februari 2012

Do give up your winning team!

Aangestoken door de Elfstedenkoorts, maratons en langebaanwedstrijden staat de media bol van "winnen". Deelnemen is belangrijk, maar de fanatieke sporters doen pas mee als de mogelijkheid tot winnen bestaat. Kunnen ze het niet alleen, dan formeren ze een ideaal team. Samen sta je sterk(er). Ben je lid bent van zo'n winning team, dan pieker je er niet over om je plek weg te geven...... "Never give up a winning team"!


Het is interessant om te kijken wáár het succes van zo'n winning team vandaan komt.
Daarbij kan je twee onderdelen bekijken: wat vormt een team en hoe ontstaat er succes?



Team.
Wikipedia verklaart:" Een team (verwant aan het Nederlandse woord toom, een groep gezamenlijk werkende dieren) of ploeg is een (klein) aantal mensen (een groep), dat bij elkaar is gebracht, om één gemeenschappelijkdoel te bereiken en het in grote lijnen eens is over de weg naar dit doel." 
Een team is dus een groep mensen die zowel qua samenstelling een juiste combinatie van competenties en rollen heeft, maar ook nog een eenduidige en eenluidige manier om hun gezamenlijk doel te bereiken. Ze vormen een team omdat ze denken dat ze samen meer kans hebben op succes: de overwinning. Je hoort dit bij teams tijdens de Tour de France en ook bij de Elfstedentocht. Erik Hulzebosch verklaarde tijdens TV uitzendingen van "De Wereld Draait Door" dat zelfs als je zelfstandige tijdrijder tijdens de Elfstedentocht je telkens aansluit bij de juiste groep. Een slimme Elfstedetochtrijder houdt niet alleen de (kop)groep in de gaten, maar kijkt ook goed wat er allemaal om hem/haar heen gebeurt. Een interessante opmerking van Erik was dat je als schaatser eigenlijk helemaal geen overzicht hebt van de race. Je hebt niet -zoals wij achter de buis- een overzicht van het verloop van de tocht en wie er nu aan kop rijden. "Je weet pas dat je vooraan schaatst als je over de finish rijdt".


Succes.
Inhakend op bovenstaande praktijk informatie van Hulzebosch, lijkt het niet zo vanzelfssprekend dat je zeker weet dat je in een succesvolle (kop)groep zit. Misschien zijn de samenstelling en resultaten goed, de onzekerheid blijft tot het einde aanwezig. Die onzekerheid wordt bij deze komende Elfstedentocht vergroot doordat de samenstelling en rollen van het huidige succesvolle team niet bekend zijn. Zowel Erik als Erwin Wennemars en Marc Tuitert noemen -voor ons als leken-  onbekende namen die allemaal kanshebbers zijn voor de overwinning van de Elfstedentocht. Dus wat is het "winning team" van 2012?
Er zijn nieuwe spelers in het veld. Andere namen, andere rollen, andere competenties.....
Ik denk niet dat Erik Hulzebosch tijdens de voorbereiding zich focust op het team ui 1997. Nee, hij kijkt goed om zich heen en zorgt dat hij niet alleen de juiste materialen en verzorgers op de beste plekken langs de route heeft staan, maar hij ook informatie over de kanshebbers. Vooral de nieuwelingen zijn interessant. Daarmee schat hij zijn kansen in en bereidt hij zich voor op nieuwe problemen..... Hij wordt niet nog een keer 2e.


Het "winning team".
Opvallend is de uitspraak van Hulzebosch dat hij tijdens deze Elfstedentocht niet gaat voor de snelste tijd of de overwinning, maar voor het uitrijden van de 200 km inclusief 11 keer een optreden van 30 minuten als gangmaker voor de Elfstedensfeer. Hij kent zijn competenties, zijn rol en zijn doel.
Tegelijkertijd stel ik vragen bij de algemene uitspraak 'Never give up a winning team". Hoezo never give up? Want als je het succesvolle team in stand houdt en geen nieuw bloed, nieuwe competenties en nieuwe rollen in het team "transplanteert" (om in ijstermen te blijven) zal het nooit een winnend team kunnen blijven. De omgeving, de omstandigheden en je concurrenten of klanten veranderen. Een winning team is een flexibel team dat inspeelt op die veranderingen en een strategische fit aanlegt met haar omgeving. Dus rust niet op uw lauweren, maar probeer teams te maken waarin diversiteit, vitaliteit en flexibiliteit de kans op overwinning vergroten. Een mix van jong en oud, ervaring en innovatie, denkers en doeners...... laat hen samenwerken! Be AVAfit!


Om de Elfstedenkoorts te gebruiken als inspiratie en motivatie heeft HR Praktijk een aantal tips:
HRpraktijk schrijft: Hoewel het nog lang niet zeker is of de ‘tocht der tochten’ doorgaat, neemt de Elfstedenkoorts hand over hand toe. Ook op de werkvloer - en daar kunnen werkgevers en managers van profiteren: vijf tips om de sfeer te verhogen. Mocht de tocht ook daadwerkelijk doorgang vinden, dan is de kans groot dat op de dag zelf een deel van de medewerkers vrij neemt. Maar wat doet u met de ‘achterblijvers’?
  • Vraag vooraf wie echt vrij wil zijn en organiseer hun werkzaamheden;
  • Laat uw werknemers zelf oplossingen aandragen om dit werk te organiseren;
  • Geef medewerkers die naar Friesland afreizen bodywarmers met bedrijfslogo mee;
  • Pas het assortiment in de bedrijfskantine tijdelijk aan: glaasje glühwein, koek en zopie, bordje erwtensoep;
  • Plaats als het maar even mogelijk is een tv op de werkplek en maak er samen een feestje van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.