maandag 5 september 2011

Liever 1 ambacht dan 13 ongelukken.

In het artikel "Meer aandacht voor het ambacht nodig" uit HR-Praktijk las ik een mooie aanleiding voor het maandthema van September 2011: het ambacht! Knappe koppen bogen zich in de Nacht van het Ambacht - in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam - over het signaal dat er niet alleen een dreigend tekort is aan vakmensen en experts maar ook aan het gebrek aan waardering voor het ambacht en de waarde&kwaliteit die deze ambachtsmensen leveren. Met de campagne "Ieder z'n vak!" worden de mensen met "gouden handen" in de spotlights gezet, want zij willen graag werken met hoofd, hart en handen.

U zit misschien ook wel met de handen in het haar wanneer je een snelle en goede oplossing zoekt voor de wiebelende tafel, een goede kapper, het repareren van je fiets, het snoeien van de boom in je tuin of het bakken van je verjaardagstaart. Waar vind je een goede en betrouwbare vakman of vakvrouw? Ze zijn moeilijk te vinden en dat probleem wordt steeds groter, omdat doordat veel ouderen met kennis, vaardigheden en talenten binnenkort met pensioen gaan en er een groot tekort ontstaat. Tot 2020 zijn minimaal een kwart miljoen nieuwe vakmensen nodig (HR-Praktijk). De achterblijvers en de huidige instroom kunnen dit tekort niet opvangen, aldus  Elrie Bakker, voorzitter van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA). De Erasmus Universiteit Rotterdam voert een internationaal onderzoek naar ambachten (crafts) en daaruit blijkt dat tussen de onderzochte landen grote verschillen bestaan in waardering van het ambacht en de ambachtscultuur (Arjo Klamer, hoogleraar culturele economie aan de EUR). Klamer zegt: "In Italië geldt ambacht als 'artistiek en esthetisch' en staan vakmensen in hoog aanzien, terwijl in Nederland we ambacht associëren met functionaliteit en maatwerk. We zouden de Nederlandse ambachtsmensen nadrukkelijker de kans moeten geven hun  vakmanschap te etaleren en hun verhaal te vertellen, zodat we meer oog krijgen voor hun werk'. Dit maakt het werk aantrekkelijker voor de instroom en zou daardoor kunnen bijdragen aan de oplossing voor het tekort.


Nu ben ik van oorsprong een gediplomeerd meubelmaker en heb zodoende nog veel contact met experts met een "houtspecialisme". Ik kan nog steeds genieten van de bevlogenheid en mooie verhalen van hen. Zij pronken niet met een goedkoop en salesgericht "kampvuur-verhaal", maar laten je meeproeven en meeleven in de beleving van iets moois. Zo is Eric van den Berg een fantastische antiekrestaurateur, Daan de Leeuw een bijzondere, innovatieve creatieveling en Peter de Vries een houtdraaier tot in de perfectie.
Wanneer je hun websites bekijkt, beleef je hun wereld en word je enthousiast. Volgens mij snap ik Arjo's idee en is de uitvoering simpel. Ga eens op zoek naar een ambachtsman/-vrouw en bekijk hun werk, luister naar de verhalen en de waardering zal zeker niet achterblijven.

Dit noem ik nu AVAfit!



Door Esmeralda de Vries
www.avafit.com


3 opmerkingen:

  1. Er kunnen veel evenementen rondom de ambachten worden georganiseerd. Die geven een aardig kijkje in de keuken van die ambachtsmensen. Mijn ervaring is dat mensen die bevlogenheid voor het maken van mooie dingen, die veel vakmensen hebben, geweldig vinden.
    Er is echter een probleem. Mensen zijn niet bereid € 1000,-- voor een tafel te gaan betalen wanneer een soortgelijke voor € 400,-- bij IKEA te halen valt en, eerlijk is eerlijk, ik kan mij daar wel iets bij voorstellen. Mensen betalen geen 15 euro voor een fraai gedraaid potje wanneer een dergelijk exemplaar voor € 0,85 bij de Xenos ligt. Ook daar kan ik mij wel iets bij voorstellen.

    “Maak exclusievere dingen” is een veel gehoorde oplossing. Tuurlijk, dat kan.
    Laatst werd me gevraagd een kistje met een rond deksel te maken. Van eiken. Of ik dat zou kunnen….? Tuurlijk. U vraagt, wij draaien. Ik schat in dat ik daar (beginnend met niets) 8 uur voor nodig heb. In mijn achterhoofd weet ik dat ik dat niet ga redden, maar laten we aannemen dat het wél in die tijd lukt. Dan gaat dat kistje dus 8 x € 40,00 = € 320,00 kosten. Daar komt dan nog wel 19% BTW en de materiaalkosten bij. Dat is wel erg duur, vindt de aspirant klant. De vriend van een kennis is gepensioneerd en ook erg handig met hout. Die maakt ook een offerte. Wie die opdracht gaat krijgen is voor mij wel duidelijk. Ik niet. De gepensioneerde heeft een vast inkomen, geen onkosten, geen werkplaats, geen ongevallenverzekering en alle tijd van de wereld. Dit is ongelooflijke concurrentievervalsing waar niet tegenop te werken valt.

    Wanneer iemand naar de kapper gaat, dan wordt daar met speels gemak € 20,00 betaald voor een knipbeurt van 20 minuten. Hij kan er 3 in een uur doen, dus krijgt € 60,00 per uur. En dat gun ik hem, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar ook ik wil mijn uren op een normaal niveau betaald krijgen.

    Jongeren zijn niet gek. Zij hebben heel goed door dat er met de computer veel meer geld te verdienen valt dan zoiets als een ambacht. Er kunnen dus evenementen en symposia bij de vleet worden georganiseerd. Wanneer men niet bereid is te betalen voor eerlijk handwerk, is het (slechtbetaalde) ambacht gedoemd te verdwijnen of voorbehouden aan hobbyisten die het er in hun vrije tijd even ” bij doen”.

    Wanneer gesproken wordt over jeugd die te beroerd is de handjes te laten wapperen en zich te goed voelt om een ambacht te leren, dan stelt mij dit diep teleur. Vooral wanneer dit wordt gesuggereerd door mensen die hun meubelbeslag bij de bouwmarkt halen en hun tafels bij de IKEA. Het ligt niet aan de jeugd, het ligt niet aan de ouders, het ligt niet aan het onderwijs. Het ligt aan het feit dat er met bepaalde ambachten geen sodemieter te verdienen is.
    Dus klaag niet wanneer er geen schilder meer is die prachtige houtstructuren of marmers kan schilderen. Wanneer die oude gesmede hengen niet meer te krijgen zijn. Dat de meubelmaker geen zwaluwstaarten meer kan maken. Klaag niet wanneer mensen in de bouwmarkt het verschil niet weten tussen terpentijn en terpentine. En klaag niet, wanneer dat ene mooie winkeltje waar je met kennis van zake werd geholpen en ze alle tijd voor je hadden wanneer je om antiekwas vroeg, zijn deuren moet sluiten.

    Richard Vermeulen
    www.meubelrestauratieshop.nl
    www.meubeluniek.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ook het werk van Richard Vermeulen is beslist de moeite waard. Dus bent u in de buurt van Meppel, ga eens kijken en luisteren!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Richard heeft daar natuurlijk heel wat terechte constateringen bij elkaar gebracht!

    Ik heb het genoegen gehad jarenlang te hebben mogen werken in de interieurs voor megajachten. De klanten zijn zeer vermogend. Door de aard van het product dat voor hen wordt gemaakt (het jacht is de verwezenlijking van alles wat mooi is plus nog wat meer) zijn daar arbeidsintensieve ambachtelijke afwerkingen de norm. En er worden de beste materialen gebruikt. Maar toch is ook daar een industriële aanpak en genormeerd werken steeds meer resultaatbepalend. De ambachtsman is werknemer, en het volledige resultaat ademt geen ziel.

    Gelukkig kunnen Richard en ik (op kleine schaal) wel blijven werken met klassieke materialen en technieken, en anderen van de resultaten laten genieten. Maar ervan leven of een "normale boterham" ermee verdienen zal ons niet lukken.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.