O, ja? Is dat zo?
Blijkbaar is het in de week van 8 november 2010 niet alleen de week van Het Nieuwe Werken (HNW) maar ook de actieweek van werkzoekende 45-plusser bij UWV werkbedrijf. En hoe combineer je dat? Juist: in een nieuwsbericht over 45-jarigen die meer via LinkedIn moeten solliciteren Volgens het UWV hebben veel van deze 45-plussers hun baan na een lang dienstverband verloren en moeten ze zich opnieuw leren verkopen op een veranderde arbeidsmarkt, zoals door solliciteren via sociale media. Het UWV geeft aan dat 8% van de beroepsbevolking van 45 jaar en ouder werkzoekend is. Onder de 55-plussers is dit 10%. Deze cijfers vind ik niet schokkend, want wie is er nu niet werkzoekend in zijn werkbare leven? Het UWV beweert daarnaast dat 6 op 10 van deze 55+-groep langer dan een jaar op zoek is naar werk en laagopgeleid is.
Zonder meteen een mening te ventileren wil ik op voorhand toch even kritisch zijn en het UWV wijzen op:
- De definitie van werkzoekend is misschien een stoorzender. Als je met werkzoekend bedoelt "op zoek naar werk" dan kan dat vanuit een betaalde baan of uit (tijdelijke) werkloosheid. Dat maakt nogal een verschil.
- Waarschijnlijk is het UWV er bij gebaat om een zo groot mogelijk doelgroep te hebben waarin voldoende potentieel zit. Dus liever 45 plus dan 60 plus.
- Wat is laagopgeleid? Heb je liever een kandidaat met meer opleidingen, trainingen en cursussen of zoekt een werkgever een gemotiveerde werknemer met een basisopleiding en HEEL VEEL ERVARING.
- Wet en regelgeving inclusief stelsel voor aansluiting op de arbeidsmarkt is sinds de vorige eeuw geregeld via de legitimatie van "het arbeidsbureau' het "CWI' en het huidige "UWV"(werkbedrijf of niet).
De slagingskans van de werkzoekende 45-plusser heeft in eerste instantie te maken met zijn/haar startpositie. Hoe "labelen" we de werkzoekende? Hoeveel ondernemerszin heeft de kandidaat? en waar zitten de kernkwaliteiten van deze man/vrouw? Mijn vragen én advies aan het UWV zouden zijn:
- Een zoektocht naar een baan is écht wat anders dan jezelf verkopen. Daarbij is het verstandig om eerst te weten wat je zoekt en daarna jezelf te verkopen wanneer je weet dat dit dé baan is voor jou.
- Waarom 45-plus? Waarom stel je de grens op 45? Een sportman is bij 35 al "oud", een horeca-medewerker is bij 28 al "senior" en voor vakkenvuller en krantenwijkbaantje ben je met 18 al "te duur". Dus wat is nu eigenlijk oud?
- Is solliciteren via LinkedIn of ander social media wel de juiste methode voor de 45-plusser? Het gaat daarbij niet om vaardigheden maar om het NETWERK. Daarbij kan je kiezen voor kwantiteit en kwaliteit. Wat zou nu het beste aansluiten bij de kansvergroting naar een passende baan voor de 45-plusser?
- Er zijn al diverse trainingen die allemaal hetzelfde doen: het aanleren van handelingen! Ga nu eens nadenken en niet -zoals de Brabanders zeggen: -"een dotje doen", maar gericht schieten.
Even een recalcitrante afsluiting. Collega HRM-er Katrin vd Water twitterde vandaag:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.