vrijdag 6 november 2009
De paradox van gedwongen flexibiliteit.
Ondernemingen willen in de toekomst meer gaan werken met flexibele arbeid is volgens Unique Uitzendbureau één van de opvallendste resultaten uit de MKB Marktmonitor 2009.
Uit de monitor blijkt dat juist in deze crisis de functie van het werken met een flexibele schil bedrijven de mogelijkheid hebben gegeven om te overleven. De arbeid van flexibele krachten werd overgenomen door de kern vaste werknemers, die hiermee hun baan zeker konden stellen.
Het voordeel is dat de organisaties konden inkrimpen en overleven, terwijl de werknemers ook kennis konden maken met andere werkzaamheden in hun organisatie en niet ontslagen hoefde te worden.
Het nadeel is dat juist de flexibele krachten slachtoffer werden van deze actie en dat werknemers niet vanuit hun intrinsieke motivatie kozen voor het kennismaken met andere taken/werkzaamheden uit de organisatie.
De monitor komt ook met cijfers over de toekomst. Hoe zal het met de flexibele schil gaan als de economie weer aantrekt? 64% van de ondervraagde organisaties met een huidige verminderde vraag personeel heeft dat bereid is om flexibeler te worden ingezet. Dit terwijl organisaties die nu geen verminderde vraag ervaren slechts 17% van hun personeel bereid is om in de toekomst flexibeler te gaan werken. Baanonzekerheid heeft dus invloed op de flexibiliteit van het aanbod in werk.
Wanneer de omgeving invloed heeft op de vraag naar arbeid (in kwalitatieve en kwantitatieve zin) moet er door de organisatie afstemming plaatsvinden met het aanbod in arbeid (ook in kwalitatieve en kwantitatieve zin). Echter het proces bij de werknemers is een tweede aandachtspunt. Baanzekerheid heeft invloed op de motivatie van werknemers om zich flexibel in te zetten. Er is sprake van een soort ruil: jij levert mij werk (geld) en ik lever jou mijn arbeidskracht. Dit besef komt dus niet uit de lucht vallen (ook niet in crisistijd) en besmet elke werknemer met deze gedachte. Blijkbaar is er een bewustwording en besef noodzakelijk om werknemers te laten zien dat ze zelf invloed hebben in en op het werk.
De vraag komt naar boven of er sprake is van een paradox. Ontstaat flexibiliteit van werknemers door hun intrinsieke motivatie of via een opgelegde (gedwongen) verzoek?
Tip: zorg dat dit bewustzijn ontgonnen, ontwikkeld en geïmplementeerd wordt in de organisatie en haar personeel. Be AVAfit!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.