In deze periode van het jaar staat traditie hoog in het vaandel. Hebben we in Nederland niet alleen Koninginnenag en Koninginnedag, maar ook Dag van de arbeid, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag in 1 WEEK!?! Een week van feest voor leiders en vrijheid. De zomer gaat beginnen, de temperaturen stijgen, de koeien en de schapen gaan weer naar buiten. Heerlijk genieten van het frisse groen van de natuur. En wat is het een idylisch gezicht: De traditie van de schaapherder met zijn/haar kudde! Al jaren een mooi en eerzaam beroep.
Met de teloorgang van "de manager" vroeg ik me af: "Wat maakt een schaapherder nu eigenlijk een GOEDE leider voor zijn kudde? en wat merken die schapen daar nu eigenlijk van?".
De schaapsherder = kracht.
Eigenlijk weet ik helemaal niet veel af van de inhoud van het werk "schaapherder".
Is hij een zzp-er (Zelfstandige Zonder Personeel) of is hij in loondienst?
Heeft hij een vaste baan of is hij een seizoenswerker?
In wikipedia staat dat een kudde uit dieren van verschillende eigenaren bestaat. De kans is dus groot dat de schaapherder naast zijn EIGEN schapen ook andermans schapen hoedt. Een goede schaapherder is de leider van de kudde en behoedt hen voor gevaar, ongeacht of dat zijn eigen schapen of die van een ander zijn. Ongeacht of dat alleen in de lente en zomer is en niet in de koudere seizoenen. De schaapherder is dus een eerlijke en krachtige leider, die zijn 'schapen' kent. Waarschijnlijk lijken voor ons alle schapen op elkaar maar ziet de schaapherder wel het verschil en kent hij zelfs de karakters van de verschillende schapen. Door zijn "inleving" weet hij de kudde te sturen en te behoeden. De schapen vertrouwen (op) hem!
De kudde schapen = moed.
Een kudde biedt de dieren bescherming, er is altijd toezicht. Ze vormen met elkaar een groep en dat geeft hen duidelijkheid, zekerheid en moed. Angst verdwijnt door en ontzag voor ontstaat de schaapherder. Die leider begeleidt zijn schapen door de kracht van de groep te gebruiken en weet wat goed is voor de kudde. Niet omdat hij een enorm ego heeft, maar omdat hij zich heeft verdiept in de schapen. Eigenlijk is hij "de stem" van de kudde en daardoor hun leider en spreker. De schapen hebben vertrouwen, horen naar zijn bevelen en doen wat hij vraagt. In ruil daarvoor ontvangen zij hulp, ondersteuning, bescherming en aandacht, maar met behoud van hun eigen identiteit.
Manager = eerlijk.
Natuurlijk is bovenstaand verhaal en beschrijving een metafoor voor de werkrelatie tussen werkgever en werknemer of tussen manager en team. Die schaapherder is pas een goede functionaris als hij/zij zich heeft verdiept in zijn medewerkers (kudde). Hij wordt niet vanzelf de leider, omdat zijn functiebeschrijving dat beweert. Nee, die positie moet hij verdienen. Het moet oprecht en zonder eigen gewin of belang zijn, geen geschreeuw en zeker niet als vanzelfsprekendheid opgeëist worden. Een manager moet zijn plaats kennen, want door ego's prikt de kudde snel heen. Dan is het gedaan met de "koopman". Die manager moet het vertrouwen geven en winnen. Zeker in een onzekere tijd als nu. Door wantrouwen en controle ontstaat een dure en inefficiënte kudde waar hij verantwoordelijk voor is. De schaapherder heeft de kracht en visie om de kudde naar het juiste voedsel te begeleiden. Alzo ook de manager.
Werknemer = vertrouwen.
De werknemer functioneert vanuit zijn/haar kracht in een veilige omgeving. Nee, niks softs, maar harde werkelijkheid. Die kracht ontstaat door het samen zijn, samen denken en samen doen. Ze ervaren de bescherming van de groep, maar ook de aandacht van de manager. Ze kunnen hem/haar op zijn vertrouwen aanspreken. Hij prikkelt hun DURF om te vertrouwen, hun MOED om tot actie over te gaan, de KRACHT om te spreken, maar ook de voorwaarde van EERBIED en RESPECT voor elkaar. Voor de kudde is het belangrijk dat zij bij elkaar blijven,de goede richting (voedsel) oplopen, bescherming ontvangen bij gevaar en in risico's, maar vooral dat zij aandacht krijgen. De kracht van de kudde is van groot belang bij de ontwikkeling en continuïteit van de groep; Ieder schaap is beter af. Deze basisregel is zo sterk dat er ook onderling sprake is van vertrouwen.
Eigenlijk is het allemaal heel simpel en AVAfit: VERTROUWEN is wanneer je niet bij elkaar aan het controleren bent of je gelogen hebt. Denk als een schaapherder!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Ik stel uw reactie zeer op prijs! Uw bericht zal worden geplaatst op deze blog, onder het artikel.